Souhrn 5. 12. na trzích USA

06.12.2005 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie oslabovaly v důsledku rostoucích úrokových měr a ceny ropy     Byly to především rostoucí úrokové míry a cena ropy, které v pondělí tlačily akciový trh směrem dolů. Index Dow Jones klesl o 42.50 bodů na 10,835.01 bodů....

a

a o ... Nasdaq oslabil o 15.73 bodů na 2,257.64 bodů a S&P ztratil 2.99 bodů na 1,262.09 bodů. Cena lehké ropy se v průběhu pondělního dne dostala přes hranici 60 USD za barel, ale v závěru obchodní seance nepatrně korigovala a nakonec uzavírala o 59 centů níže oproti pátku na 59.91 USD za barel. Výnos desetiletého státního dluhopisu vzrostl na 4.56%.

 

Nedařilo se zejména dopravním společnostem, aerolinkám, maloobchodníkům a polovodičovému sektoru. Ztráty zaznamenaly akcie společností jako např. Intel, US Airways, Continental Airlines, JetBlue, Federated Department Stores či Wal-Mart Stores. Rostoucí cena ropa samozřejmě napomohla k zhodnocení akcií energetických společností. Velice dobře si vedly i kovové společnosti jako např. U.S. Steel a Southern Peru Copper, jejichž akcie posílily o 5.2% resp. 3.3%.

 

Producent zdravotnických pomůcek společnost Guidant má nového zájemce o koupi společnosti a společnost Johnson & Johnson tak má nového soupeře. Boston Scientific nabídla Guidantu 25 mld. USD či 72 centů za akcii a argumentovala tím, že spojení s její společností by bylo pro Guidant prospěšnější, než v případě akvizice společností Johnson & Johnson. Uzavření transakce by společnosti Boston Scientific umožnilo přístup na rychle se rozvíjející trh implantačních srdečních defibrilátorů a zvýšilo tak její konkurenceschopnost vůči dvěma největším rivalům Medtronic a St. Jude Medical.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE