USA - Počasí vs. ceny energií, nervozita přetrvává

06.12.2005 | , Afin Brokers
INVESTICE


Ceny energií zejména kvůli špatnému počasí, především v severní části USA, šplhaly již druhý den vzhůru. Navíc předpověď počasí hlásí těžké sněhové bouře a...

...nepřetržité sněžení na severu a severovýchodě země. Na příští týden je pak hlášen příliv studeného arktického vzduchu. Výsledkem by pak měly být velmi chladné dny. Na severovýchodě Spojených států se dokonce během prosince t.r. očekává o 18% větší spotřeba tepla oproti dlouhodobému průměru. Americké ministerstvo pro energetiku také předpokládá, že právě v oblasti severovýchodu USA se ceny zemního plynu tuto zimu zvednou až o 29% a ceny topného oleje o 28%.
Zdá se, že letošní zima zatím ovlivňuje poměrně zásadně ceny energií a s každým výkyvem teploty se začíná měnit i jejch cena. Předseda federální regulační komise pro energie, Josef Kelliher nedávno poznamenal, že o 10% teplejší zima oproti normálu vyrovná ztráty z Mexického zálivu, způsobené letošními nebývale silnými hurikány, zatímco o 10% chladnější počasí by mohlo zdvojnásobit cenový účinek. I když jsou předpovědi pro letošní zimu pro větší část USA zatím poměrně optimistické, přesto se US ministr pro energetiku Samuel Bodman obává o zásoby zemního plynu a topného oleje, které utrpěly citelné ztráty během letošního podzimu.
Bylo také mimo jiné oznámeno, že v Mexickém zálivu je stále díky přírodním katastrofám mimo provoz 1 vrtné zařízení a 132 výrobních plošin, což představuje 547,074 (barel/den) produkce surové ropy a 2.96 bcfd u zemního plynu. Federální kumulativní produkce ztratila v zálivu od 26. srpna t.r. celkově 96,4 milionů barelů surové ropy a 498.3 bcf u zemních plynů.
Problémy spojené s nedostatkem surové ropy a cenou energií už dávnou nejsou problémem pouze USA či některých dalších rozvinutých ekonomik, ale s rostoucí globalizací se již týkají každého z nás. Úředníci z Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC a Evropská unie se na páteční vídeňské konferenci o energetice dohodli, že je potřeba se ještě více věnovat rafinaci a její problematice. Snižující se produkce ropy vytváří nežádoucí tlaky na tržní mechanismy a ohrožuje tak globální ekonomiku. Stálá poptávka po Light a Sweet Oil v dobách se sníženou těžební produkcí tlačí na ceny surové ropy. Kuvajtský ministr pro energetiku podotkl, že řešení problému je zodpovědností každé spotřebitelské země. Mnoho členských zemí OPEC tak přislíbilo řešit tento problém stavbou nových dalších rafinérií, aby se ceny energií držely na přijatelných hodnotách. Ze zasedání amerických zákonodárců na Rhode Island zase vyplynulo, že se Američané do budoucnosti zaměří mnohem více na alternativní zdroje a jejich další vývoj doprovázenými příslušnými zdroji.
Lednové kontrakty pro benchmarkovou US Light Sweet ropu poskočily o 1,15 USD za barel a uzavíraly na New York Mercantile Exchange na 58,47 USD za barel, zatímco únorové pozice získaly 1,12 USD a končily na kursu 59,35 USD za barel. Lednové zásilky benzinu se dostaly na NYMEX na cenu 1,56 USD za galon. Topný olej pro stejné období dosáhl ceny 1,74 USD za galon. Také lednové kontrakty na NYMEX pro zemní plyny vzrostly o 0,44 USD na 13.03USD/MMbtu. Londýnské lednové pozice pro ropu North Sea Brent na International Petroleum Exchange vzrostly o 1,10 USD na konečných 56,15 USD za barel. Prosincový topný olej postoupil o 4,50 USD a zastavil se na ceně 497 USD za tunu.
Průměrná cena za prosinec pro OPEC 11 benchmark crudes se vystupňovala o 1,02 USD až na úroveň 50,71 USD za barel.

Afin Brokers, a.s.
Mgr. Jan Moulis, Ing. J. Stoulil

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE