Ekonomická situace: Čína je doslova otevřenou pokladnicí

07.12.2005 | , Afin Brokers
INVESTICE


Čínská ekonomika je jednou z nejrychleji expandujících ekonomik posledních let. Masivní vzestup zaznamenal především internetový sektor, který na čínském trhu nastolil...

...bezkonkurenční boom. S nezadržitelným tempem rozvoje, zvyšující se poptávkou a nenasytností gigantického průmyslu zde vyvstává nespočet možností pro mnohé zahraniční investory a to nejen z oblasti počítačového průmyslu.


Jen samotná Čína s 1,3 miliardami obyvatel tvoří 20% podíl na světové populaci. Nachází se zde více než 100 měst s počtem obyvatel přesahující milion lidí, což je mnohem více než v celých Spojených státech.


Hrubý domácí produkt Číny se pohybuje kolem objemu 1,4 biliónů USD. Hotovostní rezervy zpravované čínskou centrální bankou v současnosti dosáhly částky 403 miliard USD. Každý rok vytváří tento quasikomunistický stát na 8 milionů nových pracovních míst.


Čína má v současné době 350 milionů uživatelů mobilních telefonů a je tak samozřejmě světovou jedničkou. Kromě toho jí patří i světové prvenství v těžbě uhlí, produkci oceli a automobilové výrobě.


Pokud si uvědomíme, že v Číně dnes žije na 300 milionů lidí, kteří ještě nedovršili 14 let, což je o celých 40 milionů více než celková populace USA, je více než jasné, kde se do budoucna skrývá silný čínský potenciál. Jsou to miliony mladých lidí prahnoucích po práci, vzdělání, nebo prostě jen po nových příležitostech. V roce 2004 zde promovalo celkem 3 miliony studentů, tedy o 1,1 milionu více než v USA.


Z těchto nesporných ukazatelů je jasné, že Čínu již nadále nelze přehlížet, natož ignorovat. Čína se z tohoto pohledu zdá být naprosto bezedná. Politické konsekvence se budou zdát být při této ekonomické aktivitě zřejmě vedlejší… Možná právě zde leží peníze přímo na zemi a čekají až je někdo zvedne …





Afin Brokers, a.s.

Mgr. Jan Moulis, Ing. J. Stoulil



Autor článku

Ing. Josef Stoulil

Články ze sekce: INVESTICE