Souhrn 7. 12. na trzích USA

08.12.2005 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akcie oslabovaly i přes klesající cenu ropy     Hlavní americké akciové indexy ve středu opět oslabovaly a navázaly tak na včerejší pokles. Index Dow Jones klesl o 45.95 bodů na 10,810.91 bodů. Nasdaq oslabil o 8.75 bodů na...

i

a o o ... 2,252.01 bodů a S&P ztratil 6.33 bodů na 1,257.37 bodů. Akciovému trhu se nedařilo i přes skutečnost, že oslabovaly ceny energií. Zpráva vlády USA ukázala, že zásoby ropy a benzínu se zvýšily více, než se očekávalo. Cena lehké ropy klesla o 1.22 % na 59.21 USD za barel.

 

V průběhu středečního obchodování se dařilo především zlatým společnostem, když cena zlata se vyšplhala na nová několikaletá maxima. Akcie přední těžařské společnosti Newmont Mining posílily o 1.4% a Philadelphia Gold/Silver Index vzrostl o 1.9%. Méně dobře si vedly akcie finančních společností. Standard & Poor's Banking Index oslabil o téměř 1%. Z finančních společností, jejichž akcie klesaly, lze jmenovat např. Citigroup, American Express či JPMorgan Chase. V důsledku klesající ceny ropy se nedařilo ani energetickým společnostem, když např. BP a Chevron oslabily o 2.2 resp. 1.2%.

 

Po skončení řádného obchodování investory potěšila zpráva producenta čipů Texas Instruments, který zvýšil svůj výhled zisků i příjmů pro čtvrté čtvrtletí. Akcie společnosti ve středu vzrostly o 0.8% a v poobchodní fázi přidaly dlaších 1.61%.

 

Studie Californské university v Los Angeles předpovídá trvalejší ochlazení trhu s bydlením v roce 2006. Útlum trhu s nemovitostmi by měl pravděpodobně trvat po několik let a měl by americkou ekonomiku stát 8 tis. pacovních míst. Zpráva cituje několik příznaků indikujících oslabování trhu s nemovistostmi, mezi kterými jsou např. slábnoucí nová výstavba a prodeje nových domů či pokles poptávky po hypotéčních zástavních úvěrech. Na zprávu ppřirozeně reagovaly akcie stavebních společností poklesem.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE