Pokles pod taktovkou cen ropy a makrodat.

08.12.2005 | , Cyrrus
INVESTICE


Po včerejším negativním závěru v USA trhy působily dojmem, že dnešní obchodní den bude rovněž spíše ve znamení korekce, i když futures na akciové indexy se...

Po včerejším negativním závěru v USA trhy působily dojmem, že dnešní obchodní den bude rovněž spíše ve znamení korekce, i když futures na akciové indexy se v předobchodní fázi pohybovaly smíšeně a ani zahájení seance nebylo jednoznačné.

Makrodata, zveřejněná před trhem, ukazovala spíše na mírný pesimismus. Nově vzniklé nároky na podporu v nezaměstnanosti v týdnu od 3. 12. byly 327 tisíc, oproti odhadovaným 318 tisícům. Další z kurzotvorných fatkorů, ropa, dnes tento negativní sentiment dále potvrdila, když na NYMEX posílila a během dne se pohybovala okolo ceny 60 USD/barel.

Pozitivní náboj trhům dodaly zejména firemní zprávy z  polovodičového sektoru. Podpora v podobě informace předního výrobce čipů Texas Instruments ohledně odhadu výsledků za poslední čtvrtletí roku, jež mají být na horní hranici očekávání, však nebyla dostačující. Proti tomu se postavily developerské společnosti, které spíše oslabovaly, zejména z důvodu obav z dalšího růstu úrokových sazeb. Reporty výsledků a změny investičních doporučení dalších firem byly víceméně smíšeného charakteru.

První půlhodina potvrdila odraz v makrodatech a došlo k mírnému oslabení u všech klíčových indexů. Následně se ovšem kurzy stabilizovaly a otočily do kladných hodnot, kde setrvaly zbytek dopolední části seance. V poledne se ovšem na trh opět vrátil negativní sentiment, který svou převahou umazal předchozí posílení a definitivně udal směr dnešnímu obchodování. Závěrečná hodina a půl již nedokázala dodat dostatek optimismu, aby jednotlivé indexy nabraly potřebnou sílu a vrátily se zpět k otevíracím kurzům.

Závěr seance proto patřil při spíše slabší obchodní aktivitě následujícím výsledkům: Index Standard & Poors 500 zakončil na hodnotě 1255,84 bodů (-1,53 bodu) a oslabil tak o 0,12%. Technologický Nasdaq Composite dnes zavíral s poklesem o 0,25% na úrovni 2246,45 bodů (-5,56 bodu) a rovněž průmyslový Dow Jones Industrial Average oba předchozí indexy doprovázel svým závěrem -0,52% na hodnotě 10755,00 bodu s oslabením o 56,00 bodů.

Autor článku

Milan Andrys  

Články ze sekce: INVESTICE