Pražská burza prolomila magickou hranici

09.12.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Burza cenných papírů Praha dosáhla významného úspěchu, když roční objem akciových obchodů pokořil magickou hranici jednoho bilionu korun. Stalo se tak poprvé v třináctileté historii burzy.

Již samotný průběh celého roku nasvědčoval, že všechny dosavadní objemové rekordy na akciovém trhu budou hravě překonány a burza se bez jakýchkoliv problémů ocitne v rekordních číslech. Celkový objem akciových obchodů z loňského roku byl překonán ještě před polovinou roku letošního, konkrétně 9. června, kdy dosáhl hodnoty 479,9 mld. Kč. Pololetní bilance akciových obchodů skončila s výsledkem 527,3 mld. Kč a o téměř 50 mld. Kč překonala dosavadní celoroční objemový rekord z roku 2004.

Včerejší průlomový den
K prolomení magické bilionové hranice došlo 8. prosince 2005, kdy se součet objemů akciových obchodů od začátku roku zastavil v závěru včerejšího obchodního dne na hodnotě 1004,0 mld. Přestože růst objemu obchodů se dal očekávat již na začátku tohoto roku, takto dynamický vývoj očekával zřejmě málokdo. "Naše odhady byly spíše konzervativnější" uvedl Jan Korb, vedoucí dealingu společnosti Fio. 

Největší zásluhu na těchto výsledcích mají elektrárenský gigant ČEZ s objemem 284,9 mld. Kč a podle Josefa Stoulila, analytika společnosti AFIN Brokers potenciál této společnosti ještě není zcela vyčerpán a mohl by i  v roce 2006 působit jako zajímavý investiční tip. Dalšími tahouny pak byly společnosti Český Telecom s 283,5 mld. a Komerční banka s objemem 199,6 mld. Kč.

Zájem investorů roste
Překročení bilionové hranice svědčí o neustále rostoucím zájmu investorů. Podle Tomáše Matušky z BH Securities má na tomto růstu zásluhu rostoucí důvěra, transparentnost a větší možnosti samotných klientů, což potvrzuje i Josef Stoulil: "Pražská burza cenných papírů byla dlouho opomíjeným trhem jak z hlediska zájmu investorů, tak i z hlediska legislativy, regulace, likvidity a transparentnosti. Toto doznalo jistých změn."

Dosažené výsledky pochopitelně posílily postavení pražské burzy v regionu střední Evropy. Několikrát v průběhu letošního roku dosáhly měsíční objemy obchodů hodnot, které dle statistiky Federace evropských burz (FESE), vynesly pražskou burzu do čela regionálního žebříčku.

BCPP má velký potenciál
Přesto však pražská burza skrývá velký potenciál. Západní akciové trhy s dlouholetou tradicí jsou ještě v nedohlednu, ve srovnání s nimi je česká burza teprve v plenkách. A jak je na tom v porovnání s východoevropskými trhy? "Stále chybí více kvalitních titulů, v tomto ohledu zaostává" dodává Tomáš Matuška.

Růst i v příštím roce
Vývoj pražské burzy v dalším roce nelze jednoznačně odhadnout a bude záviset především na výkonu domácí ekonomiky. Přesto se růst dá očekávat i v příštím roce. "Lze očekávat trvající zájem o obchodování, který by mohl navíc být podpořen novými emisemi," uvádí dále Jan Korb z Fio. "Pokud by ekonomika rostla dosavadním tempem, mohly by akciové tituly ze segmentu trhu SPAD doznat jistých posunů kursů nahoru. Ovšem nedomnívám se, že růst v roce 2006 bude obdobně dynamický jako v roce letošním a zhodnocení akciových titulů se dá spíše očekávat v řádu průměrné hodnoty kolem 12 % - 17 %, s možnou výjimkou směrem nahoru. Bude rovněž záležet na prostředí ostatních akciových trhů a celkového naladění investorů na trzích. Cena ropy a ceny energií vůbec společně s možným růstem úrokových sazeb budou určitými brzdícími faktory vyšších výnosů na akciových trzích," komentoval očekávaný vývoj Stoulil.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE