ČEZ - Bulharsko odkládá termín nabídek na stavbu jaderné elektrárny Belene

13.12.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Konsorcium kolem dodavatelsko-inženýrské společnosti Škoda Praha (dceřinná společnost ČEZ) a skupiny investorů v čele s ruským Atomstrojexportem mohou...

...odložit o měsíc a půl (na 1.2.2005) podání nabídek na stavbu bulharské jaderné elektrárny Belene.
Nová jaderná elektrárna na severu Bulharska má mít výkon 2000 MW a hodnota zakázky by se měla pohybovat kolem 3,5 mld EUR.

Kromě tendrů na výstavbu zdrojů pokračuje ČEZ v hledání akvizičních příležitostí. Nedávno (9.12.2005) oslovil americkou energetickou společnost PSEG Global L.L.C. závaznou nabídkou na koupi jejích majoritních podílů v polských elektrárenských společnostech Elektrociepłownia Chorzów Elcho Sp. z o.o., a Elektrownia Skawina S.A.
Tyto společnosti leží v jižním Polsku a obě vyrábějí kombinovaně elektřinu a teplo. Prodávaný podíl koncernu PSEG v elektrárnách dosahuje 74.82% ve Skawině a 88,82% v Elchu
Instalovaná kapacita černouhelné elektrárny Skawina je 590 MWe, ročně vyrobí okolo 3 TWh elektřiny. V rámci kombinované výroby elektřiny a tepla elektrárna zásobuje teplem a horkou vodou město Skawina a západní část Krakova. Elektřinu dodává lokálním distribučním společnostem.
Elcho se nachází 8 km severozápadně od Katovic, spalováním černého uhlí vyrábí kombinovaně elektřinu a teplo ve dvou moderních blocích o celkové instalované kapacitě 220 MWe. Odběratelem elektřiny vyrobené v elektrárně je ze 100 % provozovatel polské přenosové soustavy PSE, teplo elektrárna dodává do Katovic a okolí.
(Zdroj: Reuters, www.cez.cz)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE