BHS: ČEZ směřuje na polskou burzu

13.12.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Oficiálnější podobu dnes nabyl dříve avizovaný záměr ČEZu kotovat své akcie na varšavské burze v rámci tzv. duální kotace, když o něm hovořil v...

...rozhovoru pro agenturu Reuters generální ředitel Martin Roman. Vstup na burzu by se měl odehrát v první polovině roku 2006.
Společnost tak dle generálního ředitele podtrhuje svůj zájem o polský energetický trh, což trochu evokuje otázku, zda by ČEZ náhodou nedosáhl na polském trhu většího pokroku než dosud, pokud by již na varšavské burze byl přítomen. Takové otázky jsou ale příliš spekulativní a ČEZ se při kotaci na varšavské burez může alespoň prezentovat úspěchy z pražské burzy, vždyť za tento rok se k dnešku cena akcie ČEZu zvýšila o +104%
Druhým důvodem je podle generálního ředitele skutečnost, že v Polsku je na trhu přítomno mnoho kapitálu, díky běžící penzijní reformě. Potřeba kapitálu však v tento okamžik asi není na prvním místě vzhledem k finanční kondici společnosti.
Pro investora je tak patrně nejdůležitější poslední informace z rozhovoru, ve které společnost poprvé připustila skutečnost, že se privatizace elektráren a těžebního odvětví s nástupem nové polské vlády zastavila. Na druhou stranu uvedla, že se ČEZ bude snažit koupit energetická aktiva v Polsku od privátních investorů. To dokumentují i nedávné kroky, kdy ČEZ oslovil s nabídkou na koupi soukromé vlastníky podílů v polských elektrárenských společnostech Elektrociepłownia Chorzów Elcho Sp. z o.o., a Elektrownia Skawina S.A.
(Zdroj: Reuters, www.cez.cz)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE