BHS: Unipetrol - varování před možnými dopady soudní pře.

15.12.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Společnost Unipetrol podala 15.12.2005 žaloby na neplatnost smluv o převodu akcií ve společnostech Agrobohemie. a Aliachem. V tomto sporu se střetnou...

...nároky společnosti DEZA, a.s. na straně jedné a odmítnutí smluv ze strany Unipetrolu odůvodněné tím, že předmětné dokumenty trpí závažnými právními vadami a jsou v nesouladu s obvyklými obchodními zvyklostmi, na straně druhé.
Deza vyzvala v srpnu a září 2005 Unipetrol k plnění ze smluv o smlouvách budoucích na prodej akcií Agrobohemie. a Aliachemu v držení Unipetrolu společnosti Deza, které byly uzavřeny uzavřeny v létech 2000 a 2001.
Unipetrol naopak upozornil na vady těchto smluv a snažil se s Dezou sjednat narovnání. K tomu nedošlo a na řadě je rozhodování soudu.
Jak se závěrem praví v dnešním tiskovém prohlášení Unipetrolu: „Příslušné nároky společnosti DEZA, a.s. na straně jedné a výklad shora uvedených smluv na straně druhé mohou vést k možným právním a finančním důsledkům, týkajícím se například převodu akcií dle předmětných smluv (za cenu, která není v současnosti stanovena), nebo uplatnění nároku na smluvní pokutu či náhradu škody. S ohledem na právní vady předmětných smluv a oprávněné pochybnosti o platnosti těchto smluv je v této chvíli obtížné odhadnout možné finanční dopady na společnost UNIPETROL, a.s.“

Konkrétní finanční dopad je těžko odhadovat. Nicméně podaná žaloba již může být podkladem pro generování určité rezervy (již v roce 2005) na případný neúspěch v tomto sporu a možnou ztrátu plynoucí buď z prodeje akcií „pod cenou“ nebo z případných sankcí. K těmto otázkám se Unipetrol zatím blíže nevyjádřil .
V této souvislosti se patří poznamenat, že případný úspěch Unipetrolu v tomto sporu je jen jednou otázkou k řešení mezi Unipetrolem a skupinou Agrofert. Druhou oblastí budou pravděpodobně dodavatelsko odběratelské smlouvy, kde by se dalo očekávat dlouhodobé smluvní ošetření cen chemických surovin, či polotovarů odebíraných Agrofertem ze skupiny Unipetrol a ty pravděpodobně nebudou v neprospěch Agrofertu.
Navíc podle odborníků z chemického sektoru jsou některé komodity produkované skupinou Unipetrol, jako například močovina, zastupitelné dovozem např. z Polska. Dodavatelsko-odběratelská provázanost skupiny Unipetrol a Agrofertu (navíc pravděpodobně ošetřená dlouhodobými smlouvami) může tedy v jistém ohledu komplikovat případné úvahy o férové ceně aktiv skupiny Unipetrol, o něž Agrofert prostřednictvím Dezy usiluje.
(Zdroj: Unipetrol)

Autor článku

Petr Hlinomaz

Články ze sekce: INVESTICE