Americký akciovým trhům nepomohla k růstu ani pozitivní makrodata

15.12.2005 | , Cyrrus
INVESTICE


Čtvrteční obchodování lze svým průběhem zařadit mezi poklidnější seance, hlavní burzovní indexy doznaly pouze minimálních změn. Ještě před trhem proběhlo zveřejnění...

Čtvrteční obchodování lze svým průběhem zařadit mezi poklidnější seance, hlavní burzovní indexy doznaly pouze minimálních změn. Ještě před trhem proběhlo zveřejnění celé řady makrodat, které vyzněly následovně: Spotřebitelské ceny se v listopadu meziměsíčně snížily o 0,6 procenta, což představuje nejvýraznější pokles od července 1949. O příznivý výsledek se nejvíce “zasloužil” prudký pokles cen pohonných hmot, opačným směrem se naopak vyvíjely náklady na bydlení. Meziročně se inflace snížila na 3,5 % z 4,3 % v předchozím měsíci. Průmyslová produkce v listopadu vzrostla oproti očekávanému půlprocentnímu růstu o 0,7 % a tak pouze počet nově nezaměstnaných obyvatel byl ve srovnání s odhady negativní (329 tis. vs. 320 tis.). Celkově pozitivní data se na trzích projevila počátečním růstem, který byl ale velmi brzy vystřídán pozvolným poklesem až do závěrečných záporných hodnot. Opačný vývoj měl technologický trh (měřený indexem Nasdaq), který přes počáteční výrazný propad, dokázal uzavřít téměř na nule.

Při zevrubnějším pohledu napříč trhem zaujme vzestup akcií tabákového koncernu Altria Group o necelé čtyři procenta na 76,62 USD, což bylo dáno rozhodnutím soudu v Illionois o zrušení pokuty 10 mld. USD za klamavou reklamu. Naopak ani zvejřejnění solidních hospodářských výsledků nepomohlo akciím investiční banky Goldman Sachs, neboť hodnota jejích cenných papírů se o více než procento snížila.

Zajímavý byl vývoj na komoditních trzích, kde pokračoval pokles hodnoty zlata (v průběhu dne až na 500 USD za troyskou unci) a prodejní tlak byl znát také na trhu s ropnými futures, cena ropy tak klesla o 1,3 % na hranici 60 USD za barel. Závěrečné hodnoty indexů:

Dow Jones Industrial 10 881,67 (- 0,02 %), S&P 500 1270,94 (- 0,14 %), Nasdaq 2260,63 (- 0,09 %).

Autor článku

Rostislav Míšek  

Články ze sekce: INVESTICE