BHS: Philip Morris USA osvobozen od pokuty 10 mld USD

16.12.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Nejvyšší soud státu Illinois ve čtvrtek zvrátil rozsudek nižší instance proti tabákové firmě Philip Morris USA. Ten jí ukládal pokutu 10,1 miliardy...

...dolarů za to, že klamala zákazníky tvrzením, že "lehké" cigarety škodí zdraví méně než obyčejné. Soud se svým rozhodnutím přiklonil k obhajobě Philip Morris, že nemělo nikdy dojít k hromadné žalobě a každý kuřák měl dokazovat svůj případ odděleně. Podle tohoto trochu formálního hlediska by se dalo usuzovat, že případné individuální spory mohou nastat. Mohly by mít naději na úspěch, neboť tento argument obhajoby by odpadl, ale předmětné částky – odškodnění by byly řádově nižší a možná by nebyla ani tak velká publicita.
V některých zprávách se objevilo ještě silnější stanovisko soudu, že nařízení Federální obchodní komise tabákové firmy výslovně opravňovalo označovat produkty za lehké či s nízkým obsahem dehtu a nikotinu, což lze interpretovat tak, že firma konala správně a ničím se neprovinila. Pak by podobně postavené (individuáln) žaloby asi na úspěch naději neměly.
Rozhodnutí soudu se okamžitě projevilo v růstu cen akcií mateřské společnosti Altria Group, které vylétly vzápětí o více než +5%. Možná by se to mohlo dotknout i akcií Philip Morris ČR na pražské burze, i když po pravdě řečeno, tento spor se jí de facto netýkal. Pro trh mnohem zajímavější je výše dividendy za rok 2005, náš odhad je cca 1350 Kč hrubé dividendy na akcii, tj. 7,9% cca dividendového výnosu při včerejší závěrečné ceně akcie 17.149 Kč.
(Zdroj: Reuters, www.ihned.cz)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE