BHS: ČEZ - První blok JE Temelín byl zkolaudován.

16.12.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Jihočeský krajský úřad vydal včera večer kolaudační rozhodnutí pro stavbu 1.bloku JE Temelín, rozhodnutí nabude právní moci za 15 dnů. Vydání...

...rozhodnutí předcházela žádost ČEZu o vydání kolaudačního rozhodnutí v říjnu tohoto roku, což bylo zhruba po 5-ti létech od uvedení tohoto bloku do chodu. Samotná kolaudace se týkala více než 100 staveb v elektrárně a její součástí bylo mimo jiné schválení budovy s reaktorem a strojovnou do užívání.
ČEZ připravuje žádost i pro druhý blok.
Zkušební provoz podle atomového zákona ukončila elektrárna na podzim roku 2004, když obdržela od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolení přejít na plný režim. Na základě tohoto povolení lze Temelín provozovat deset let od spuštění štěpné reakce. U prvního bloku to znamená do roku 2010 a u druhého do roku 2012. Poté bude muset ČEZ získat nové povolení.
Z pohledu obchodování na burze jde spíše o neutrální informaci, neboť význam stavby pro společnost ČEZ a tudíž i pozornost věnovaná přípravě a průběhu kolaudace se dala očekávat na odpovídající úrovni a kolaps v této věci byl/je málo pravděpodobný.
Z pohledu trhu může být citlivější plánovaná odstávka druhého bloku kvůli údržbě, která by měla trvat ode dneška do poloviny ledna. Lze se domnívat, že společnost pokryje výpadek výroby výrobou elektřiny v tepelných elektrárnách, nicméně drobně může v tomto období klesnout marže, neboť výroba elektřiny v tepelných elektrárnách je dražší.
Důvodem odstávky je z podstatné části provedení výměny vysokotlakého rotoru turbogenerátoru a úprava části rozváděcích kol. Po výměně se výkon druhého bloku vrátí zpět na projektovou úroveň 980 MWe.
Právě drobné závady na lopatkách rotoru vysokotlakého dílu byly příčinou omezení provozu druhého temelínského bloku na 85% od 18. července 2005, od kdy je turbína provozována bez čtvrtého oběžného kola vysokotlakého rotoru na nižším výkonu.
První blok elektrárny funguje na plný výkon.
(Zdroj: www.ihned.cz)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE