FED opět zvýšil úrokovou sazbu

19.12.2005 | , Afin Brokers
INVESTICE


Obchodování na amerických akciových trzích bylo v uplynulém týdnu ovlivněno především dalším zvýšením úrokových sazeba následným komentářem FEDu. Průmyslový ...

...Dow Jones Industrial v uplynulém týdnu posílill na 10 876 bodů a technologický Nasdaq Composite zakončil na 2 252 bodech.

Akciové trhy na Wall Street se do zveřejnění této zprávy chovaly poněkud smíšeně a pohnuly se do pozitivních teritorií až poté co se splnily všeobecné předpoklady vyplývající z konání meetingu FEDu, kde byly posouzeny úrovně úrokových sazeb ve vztahu k růstu ekonomiky, ale i s ohledem na brzdění možných inflačních tlaků. Celkovým výsledkem je, že úroková sazba byla navýšena o 25 basis points na hladinu 4,25 % p.a. To co poslalo akciové tituly a indexy na vzestupnou cestu, byl doprovodný komentář FOMC FED k celému jednání. Poprvé zde bylo naznačeno, že sazby by neměly dále růst. Trhy si tuto zdánlivou „drobnost“ přebraly pozitivně a měla by vyjadřovat tu skutečnost, že pokud bude v následujících 6-ti měsících inflace umírněná, stávající striktní cyklus úrokové politiky by mohl být ukončen zřejmě v 1. čtvrtletí roku 2006.

Zajímavé akcie:
• ADC telecommunications Inc. (ADCT): výrobce telekomunikačních zařízení reportoval vyšší čtvrtletní tržby a společně s tím vydal lepší než očekávanou prognózu pro nadcházející rok. Akcie společnosti na dobré zprávy zareagovaly 4procentním růstem. Bez započtení nákladů na restrukturalizace a akvizice zisk společnosti činil 18 centů na akcii, ve srovnání se ziskem 16 centů na akcii vloni. Oznámené výsledky vyšly v souladu s průměrným předpokladem analytiků. Tržby společnosti zaznamenaly zvýšení na 301,6 mil. USD z 263,7 mil. USD. ADC odhaduje, že za první čtvrtletí příštího roku vykáže tržby mezi 275-285 mil. USD, ve srovnání s odhady trhu pro 287,2 mil. USD. Akcie ADCT se dlouhodobě obchodují za 15 – 25 USD , nyní stojí 21,20 USD.
• General Eletric Co. (GE): největší světová společnost co do tržní kapitalizace oznámila, že hodlá rozšířit své působení na rozvojových trzích v Asii a východní Evropě a současně zvýšit své příjmy v příštím roce o 10 %t. General Electric, jež působí v oblasti průmyslových produktů, finančních služeb a médií, zisk za příští rok odhaduje na 1,92-2,02 USD na akcii, což by znamenalo růst o 12-17 %. GE předpokládá, že v příštím roce zvýší své tržby v zámoří o 10 % na 75 mld. USD, zatímco příjmy na rozvojových trzích by se mohly zvýšit o více než 20 %. Společnost zároveň uvedla, že je na dobré cestě vykázat za letošní rok zisk 1,72 USD na akcii, tedy v souladu s očekáváním analytiků. GE minulý měsíc zvýšila svoji dividendu a rozšířila plán na zpětný odkup akcií, když oznámila prodej větší části své pojišťovací divize společnosti Swiss Reinsurance Co. za 6,8 mld. USD v hotovosti a akciích. Prodejem firma dokončila svoji strategii opustit s problémy se potýkající segment a namísto toho převést hotovost investorům a do rychleji se rozvíjejících operací. Akcie GE dlouhodobě rostou, nyní stojí 34,75 USD

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE