Jaké jsou nové emise na volném trhu ?

19.12.2005 | , RM-Systém
INVESTICE


Ke čtrnácti již obchodovatelným emisím přibylo na „Volný trh RM-S“ šest dalších titulů, které rozšiřují možnost investic do českých akciových titulů.



Na Volném trhu RM-S se obchoduje již s dvacítkou českých akcií a na stránkách www.rmsystem.cz v sekci Informace/ Volný trh je možné získat nejen jejich kompletní seznam, ale také značné množství informací o hospodaření jednotlivých společností a aktuální ceně jejich akcií.

Severočeská armaturka

První z nich je Severočeská armaturka a.s., založena v roce 1899 v Ústí nad Labem jako dceřiná společnost německé armaturky Schäffer a Budenberg z Magdeburgu. V současné době je společnost plně zprivatizovaná s širokým spektrem uplatnění v oblasti energetiky, teplárenství, chemii a petrochemii.. Podnik je ovládán společností ARMA HOLDING s.r.o., která vlastní 44% akcií, dalším větším vlastníkem je společnost KOVO HOLDING s.r.o., s podílem 29%. Emitent je majetkově zainteresovaný v pěti dalších společnostech.

V roce 2004 se společnost potýkala s problémy, které byly z části způsobeny vnitřními vlivy, z části silnými tlaky konkurence a ztrátou některých zahraničních odběratelů. Tyto aspekty způsobily pokles tržeb z 320 mil. v roce 2003 na 216 mil. v roce 2004. Hospodářský výsledek byl za rok 2004 v červených číslech a plán pro rok 2005 počítá s tržbami 222 mil. Kč a hospodářským výsledkem před zdaněním -2,1 mil. Kč, z dostupných informací vyplývá, že společnost v posledních letech nevyplácela dividendu. Vývoj kursu akcie by v příštích letech měla ovlivnit převážně rychlost restrukturalizace a konkurenční tlaky, které budou mít hlavní vliv na stabilizaci společnosti (poslední kurs, za který se obchodovalo na trhu RM-S byl 138 Kč/kus).

VEBA, textilní závody

Dalším titulem, který se objevil na „Volném trhu“ je společnost VEBA, textilní závody, založena v 19.století, Dnes je VEBA Broumov moderním kombinátním textilním výrobcem, zaměřeným především na výrobu bavlnářských žakárských tkanin. Akciová společnost VEBA Broumov byla ustavena v roce 1992. Majoritní část akcií firmy VEBA vlastní PYRR, s. r. o. Praha (49,9%) a INCOT spol. s. r. o. Králíky (33,4%).

Společnost se potýká s tlakem zejména asijské konkurence a posilováním domácí měny, která způsobuje zdražování vývozů a omezení konkurenceschopnosti na zahraničních trzích. Tržby za prodané výrobky v rok 2004 byly celkem 1,15 mld. Kč, z čehož pouze 227 mil. Kč tvořily tuzemské dodávky. Plán na rok počítá s růstem tržeb o 4% v přepočtu na EUR, v přepočtu na českou korunu je vývoj tržeb prakticky stejný. Silný je také růst investic do nových technologií, v roce 2004 byl celkový objem investic přes 120 mil.Kč, z čehož přes 106 mil.Kč formou investičních pobídek.

Léčebné lázně Mariánské Lázně, a.s

Dalším z řady jsou Léčebné lázně Mariánské Lázně, a.s., které jsou třetí největší společností poskytující lázeňskou péči a hotelové služby v České republice. Společnost provozuje tří-, čtyř- a pětihvězdičkové hotely v Mariánských Lázních s celkovou kapacitou 894 pokojů a 1529 lůžek.

Majoritním vlastníkem je maďarská společnost Danubius Hotels Rt., která vlastní 95% akcií. Společnost Léčebné lázně Mariánské v posledních letech silně investovala do rekonstrukcí tuzemských lázeňských zařízení a hotelů. V letech 2000 až 2003 přes 250 mil. Kč, má jedinou účast v jiném podnikatelském subjektu, a to na Slovensku 67% podíl v SLK Piešťany, z důvodu vysokých investic již několik let po sobě Léčebné lázně Mariánské nevyplácejí dividendu, ač společnost poskytuje služby s vysokou přidanou hodnotou a při tržbách kolem 700 mil.Kč vykazuje zisk cca 65 mil. Kč ročně. Z vývoje za minulá období lze predikovat pokračující trend investic do rekonstrukcí lázeňských a hotelových komplexů.


ŽS Brno, a. s

Jedním z větších podniků, který se od minulého týdne obchoduje na „Volném trhu RM-S“ je společnost ŽS Brno, a. s., která je přímým nástupcem státního podniku Železniční stavitelství Brno. Tento podnik byl založen v roce 1952 a jeho úkolem byla výstavba, opravy a modernizace železnic,tratí i budov v Československu. V roce 1992 byla ŽS Brno transformována na akciovou společnost, jejíchž majoritním vlastníkem je s podílem 96,5% ŽPSV Uherský Ostroh, který je vlastněn španělskou stavební společnosti OHL. V roce 2004 se společnost potýkala s mírným zhoršením stavu výkonů produkce, zapříčiněný odložením realizace některých nosných projektů.

Výkony klesly přibližně o 300 mil. Kč na 8,08 mld. Kč. Přes tento pokles se zisk podniku zlepšil o 12% na 84 mil. Kč, což znamená zisk 174 Kč na akcii. Přesto společnost v roce 2004 nevyplácela dividendu. Plán pro rok 2005 počítá se ziskem téměř 175 mil. Kč při výkonech produkce necelých 10 mld. Kč. V současné době zůstává pro ŽS Brno nosným pilířem optimalizace železničních koridorů a stavba dálnic v ČR, které jsou mohutně subvencovány Evropskou Unií , v zahraničí je společnost úspěšná na trzích Rumunska, Bulharska, Slovenska a dalších…

Budoucnost společnosti a sekundárně kurzu akcie se bude odvíjet od pokračující úspěšnosti vnitřní restrukturalizace, státní politice budování infrastruktury a úspěšnosti v boji s konkurencí.


TAMDA a.s.

Dalším moravským podnikem je společnost TAMDA a.s. založenou v roce 1992 Fondem národního majetku, zabývající se rozplňováním,výrobou, exportem a importem farmaceutických surovin. Hlavními akcionáři je společnost Orgopal a.s.(34% akcií) a fyzická osoba MVDr. Dušan Novotný (32% akcií). Společnost se potýká s výsledky špatného hospodaření a špatné kontrole v účetnictví z minulých let.

V roce 2004 dosáhly tržby necelých 250 mil. Kč, ziskem 7,2 mil. Kč (4 Kč na akcii) částečně smazala ztrátu za minulá období. Budoucí vývoj závisí na získání nových odběratelů z řad lékáren a nemocnic.


PLIVA - Lachema a.s.

Posledním z řady nových titulů je společnost PLIVA - Lachema a.s. založena podle zakladatelského plánu státního podniku Lachema jako právní nástupce státního podniku Lachema v roce 1991. Předmět podnikání je soustředěn v oblasti farmacie, zejména výzkum a výroba preparátu potlačující civilizační choroby, zejména léky na onkologická, kardiovaskulárních onemocnění či virové chorob, poslední období se podnik zaměřuje na výrobu cytostatik.

Ve společnosti jsou dva dominantní akcionáři a to společnost PLIVA Krakow (34% akcií) a nizozemská PLIVA Pharma Holding B.V.(62,6% akcií), přes obrat přesahující 1 mld. Kč hospodářský výsledek za běžné období v roce 2004 činil –73 mil. Kč. Citelná podkapitalizce podniku způsobila pokles účetní hodnoty jedné akcie pod 1000 Kč. V roce 2005 společnost zahájila významnou investiční akcii na přestavbu provozu pro výrobu cytostatických jader, investice v hodnotě 75 mil. Kč je největší za posledních 5 let. Vývoj kursu akcie na „Volném trhu RM-S“ se bude odvíjet od úspěšnosti pokračující restrukturalizace, obnově technologií a výzkumu.


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s

Autor článku

Jiří Vodička  

Články ze sekce: INVESTICE