BHS: Léková politika - vláda snížila lékárníkům marže.

19.12.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Vláda na svém posledním zasedání 14.12.2005 rozhodla o snížení maximální obchodní přirážky u léků a dietních potravin pro zvláštní lékařské účely z 32...

...% na 29 %, tj. o 3%, jako jedné ze součástí opatření k výraznému snížení deficitu v oblasti zdravotnictví.
Podle ministra Ratha by toto opatření mělo znamenat snížení celkové cenové úrovně pro konečné spotřebitele až o cca 1,5 mld Kč a snížení výnosu daně z přidané hodnoty o cca 70 mil Kč. Pacienti (i pojišťovny) by tak měli doplácet na léky méně než dosud, případně vůbec.
Snížení marží lékárníků nevidí vláda jako problém, který by existenčně ohrožoval provozovatele lékáren vzhledem k maržím v této oblasti, které má ČR jedny z nejvyšších v zemích EU.
K realizaci tohoto opatření vydalo Ministerstvo financí rozhodnutí (15.12.2005) s termínem účinnosti od 1. ledna 2006.

Proti rozhodnutí se staví Česká lékárnická komora (ČLK), jejiíž prezident Lubomír Chudoba uvedl, že oblastní lékárníci na vedení komory tlačí, aby ČLK zorganizovala celostátní stávku kvůli počínání ministerstva. ČLK by se měla setkat v této věci s s premiérem Jiřím Paroubkem ve středu 21.12.2005.
Lékárníci tvrdí, že ve skutečnosti je jejich marže 19% a po prosazeném snížení pouze 17%. Snížení marží by tak ohrozilo řadu menších lékáren.
Prodeje léků v lékárnách stojí především na prodejích generických léčiv. Uvedené opatření by se však nemělo výrobců dotknout, neboť cena léků, za kterou prodávají léky distributorům se nemění. Obchodní přirážku si mezi sebou dělí distributoři a lékárníci.
(Zdroj: www.mfcr.cz, www.novinky.cz)

Autor článku

Petr Hlinomaz

Články ze sekce: INVESTICE