Souhrn 19. 12. na trzích USA

20.12.2005 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akciové indexy klesaly, Pfizer vyhrál spor o práva k Lipitoru     V pondělí americké akciové trhy zaznamenaly ztráty. Index Dow Jones ztratil 39.06 bodů a uzavřel se na hodnotě 10 836.53 bodů, Nasdaq oslabil o...

a ... 29.74 bodů na 2 222.74 bodů a S&P poklesl o 7.40 bodů na 1 259.92 bodů. Prosincové rally, které bylo očekáváno v listopadu, se tak nerealizuje. Příčin lze nalézt hned několik. Růst japonské ekonomiky a hlavního indexu Nikkei jsou pro investory velmi lákavé a akciové rally na japonských trzích je očekáváno i v příštím roce. Dále roste dolar, který vzhledem k jenu vystoupil o 13% a k euru také o 13%. Ceny ropy a energie zůstávají stále vysoko. Také situace v Iráku zůstává nadále problémem, který investoři sledují.

 

Pozitivní byl tak v pondělí především vývoj akcií společnosti Pfizer, když posílily o 7.7% a způsobily růst celého sektoru farmacie. Soud v pátek rozhodl o exkluzivitě léku na snížení cholesterolu Lipitor do roku 2011 a současně, že výrobce generic k Lipitoru Ranbaxy Laboratories tudíž jejich výrobou hrubě porušuje patentová práva Pfizeru. Celému sektoru se tak dařilo, akcie společnosti Merck posílily o 6.9%, akcie Schering Plough vzrostly o 4.91% a AstraZeneca vystoupila o 2.33%. Naopak ztrácel sektor energie, technický sektor a průmyslová odvětví.

 

Investoři příliš neocenili zprávu o spojení společností FPL Group a Constellation Energy Group. Akcie FPL Group na základě této zprávy poklesly o 0.44% a akcie Constellation Energy Group se snížily o 4.1%. Hodnota transakce činí přibližně 11 mld. USD. Akcionáři Constellation budou vlastnit 60% spojené společnosti a obdrží 15ti% prémii k ceně založené na průměru uzavíracích hodnot 20 dní. Akcie FPL Group budou vyměněny za akcie nové společnosti, která si podrží jméno Constellation Energy. Běžné akcie Constellation Energy Group budou směněny za 1.444 akcie nové společnosti. Společnost Circuit City reportovala zisk 6 centů na akcii za třetí fiskální čtvrtletí končící listopadem. Zisky jsou 2 centy na odhady analytiků. Společnost uvedla, že růst tržeb ve svých domácích obchodech očekává minimálně ve střední až horní hranici odhadů pro fiskální rok 2006. Akcie společnosti se uzavřely o 6.82% výše.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE