Souhrn týdne 12. 12. - 16. 12. na trzích USA

20.12.2005 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akciové indexy po většinu týdne slabě klesaly, ale díky úternímu akciovému rally si indexy Dow Jones a S&P připsaly mírné týdenní zisky. Ani v tomto týdnu nebyl dán pozitivní impuls pro prosincové akciová rally. Ačkoliv zasedání...

a ... centrální banky vyslalo signály možného zastavení politiky zvyšování úrokových sazeb, následné zveřejnění růstu jádrové inflace v USA vyvolalo opět obavy o možnost jejího zastavení.

 

Makroekonomické zprávy

 

Nepříznivou zprávou bylo zveřejnění prohloubení se zahraničního obchodu USA. Deficit zahraničního obchodu USA v říjnu překvapivě vrostl na rekordních 68.9 mld. USD, přestože cena importované ropy výrazně klesla. Ekonomové očekávali naopak zúžení zahraničního deficitu na 63 mld. USD. Ceny zboží importovaného do USA v listopadu poklesly o 1.7%, vedeny 8% poklesem v cenách importované ropy. Jde o největší pokles v importních cenách od března 2003. Pokles o 1.7% předčil očekávání ekonomů, kteří očekávali snížení o 0.7%. Index spotřebitelských cen v listopadu poklesl o 0.6%. Jde o nejvyšší meziměsíční pokles od roku 1949. Jádrová inflace vzrostla o 0.2%. To mírně podpořilo obavy o inflaci.

 

Deficit federálního rozpočtu se rozšířil v listopadu na 83.1 mld., jde o největší listopadový deficit. Před rokem byl deficit 57.9 mld. USD.  Listopadové příjmy vzrostly o 3.2% na 138.8 mld. USD, zatímco výdaje byly o 15.3% výše na 221.9 mld. USD. Pozitivní byl v listopadu vývoj průmyslové produkce, neboť vzrostla až o 0.7% při odhadech 0.5% růstu. Tento vzestup následuje po ještě vyšším růstu v říjnu, kdy vzrostla po revidaci směrem nahoru o 1.3%. Naopak maloobchodní tržby se v listopadu prokázaly jako nižší než se očekávalo. Maloobchodní tržby za listopad vzrostly o 0.3%, když ekonomové očekávali růst o 0.5%.

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Mezi jednu z nejvýznamnější událostí v tomto týdnu patří zpráva o údajném jednání o uskutečnění transakce  ropnou společností ConocoPhillips a Burlington Resources Inc. Společnosti vychází z toho, že dodávky zemního plynu zůstanou v dohledné době nedostatečné. Jestliže by došlo ke spojení obou společností, šlo by o největší ropnou transakci od roku 2000 a posunulo by ConocoPhillips na pozici třetí největší ropné společnosti v USA. K oficiálnímu prohlášení celé transakce by mohlo dojít v tomto týdnu. Koupi oznámil i finanční gigant JP Morgan & Chase Co. Za koupi společnosti Collegiate Funding Services zaplatí v hotovosti 633 mil. USD, neboli 20 USD na akcii. Nabízená cena je o 31% vyšší, než uzavírací středeční cena 15.27 USD za akcii. JP Morgan prohlásil, že akvizice mu pomůže k vytvoření komplexnějšího finančně vzdělávacího obchodu. Dále společnost obchodních služeb R. R. Donnelley & Sons Co. souhlasila s nákupem neveřejně obchodovatelné společnosti Critical Mail Continuity Service. Finanční podmínky smlouvy nebyly dosud zveřejněny. Společnost R. R. Donnelley oznámila, že akvizice by jí mohla umožnit rozšířit svou nabídku služeb evropským zákazníkům a zákazníkům ve Velké Británii.

 

Qantas oznámila, že nakoupí 115 letadel B787 od Boeingu Co. Počáteční objednávka činí 65 letounů za cenu přibližně 7.5 mld. USD. Qantas má dále práva na dalších 50 letadel B787. Společnost zamýšlí celý nákup financovat z provozního cash flow a uvedla, že tyto nové letouny jsou zásadní pro pokračující růst v následujících letech při sílící konkurenci.

           

Společnost General Dynamics souhlasila s koupí společnosti Anteon International za 2.1 bil. USD v hotovosti, za účelem zvýšení konkurenceschopnosti na trhu bezpečnostních informačních technologií.

 

Nižší než očekávané příjmy za druhé čtvrtletí zveřejnila společnost Oracle, když dosáhla zisku ve druhém čtvrtletí 15 centů na akcii a bez akciových kompenzací 19 centů na akcii. Zisk tak vykázala v souladu s odhady analytiků. Příjmy společnosti zaznamenaly 19% růst na 3.29 mld. USD, analytici odhadovali 3.42 mld. USD. Dále zveřejnila zisky společnost Best Buy Co Inc za třetí čtvrtletí, a to 138 mil. USD, tedy 28 centů na akcii. V minulém roce zisky dosáhly výše 125 mil. USD, neboli 25 centů na akcii při předpokladu výdajů na nákup akcií. Celkové příjmy společnosti vzrostly o 10% na 7.3 mld. USD a tržby v jejích obchodech vzrostly o 3.3% za čtvrtletí. Analytici očekávali zisky 30 centů na akcii a příjmy 7.34 mld. USD. Zisky a příjmy stavební společnosti Lennar ve čtvrtém čtvrtletí předčily očekávání, neboť zisk společnosti vzrostl o 53% na 581 mil. USD, tedy 3.54 USD na akcii, a příjmy se zvýšily o 42% na 5.03 mld. USD. Analytici očekávali zisky ve výši 3.34 USD na akcii a příjmy ve výši 4.96 mld. USD. Společnost dále prohlásila, že i nadále očekává dosažení zisků ve výši 9.25 USD ve fiskálním roce 2006.

 

Devizové a komoditní trhy

 

 Ceny energií v uplynulého týdne spíše klesaly, ropa za týden oslabila o 3.17% až na hodnotu 58.06 USD za barel. Dolar v průběhu předešlého týdne vůči euru posílil o 1.51% a oproti japonskému jenu se zhodnotil o 3.80%. Vůči libře americký dolar také posílil, a to 0.34%. Česká koruna vůči dolaru oslabila o 2.08%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE