BHS: ČEZ - šance na znovuotevření tendru na Varnu viděna zatím jen střízlivě.

22.12.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Jak se již objevilo v médiích, bulharské ministerstvo hospodářství a energetiky naznačilo, že by mohlo zrušit prodej uhelné elektrárny za 578,8 mil...

...EUR ruské společnosti Unified Energy System (UES), pokud do konce roku nebudou vyřešeny zbývající problémy. "Možnost zrušení dohody vypadá víc a víc pravděpodobně... Myslím, že můžeme čekat nejvýš do konce tohoto týdně," řekl novinářům ministr hospodářství a energetiky Rumen Ovčarov. "Bulharsko zjevně nemá více času nazbyt. Buď podepíšeme dohodu s UES, nebo se budeme muset rozhodnout, že začneme vyjednávat s předkladatelem druhé nejlepší nabídky, či zahájit novou proceduru."
Bulharská privatizační agentura a UES podepsaly v říjnu předběžnou dohodu, ale uzavření smlouvy brání řada překážek mimo jiné ze strany antimonopolního úřadu. Přitom v létě se zdála již situace a stanoviska všech stran definitivní. Podle rozhodnutí antimonopolníhio úřadu nemohla UES získat obě elektrárny,Varnu o výkonu 1260 MW a Russe o výkonu 400 MW, současně, rozhodla se pro Varnu a soutěž na Ruse byla pak následně zrušena.

Slova ministra hospodářství a energetiky vyznívají nadějně, jako by na řadu měl již přijít druhý v stoutěži, ato ČEZ. Přesto je v tento okamžik lépe hodnotit celou situaci střízlivě. Jednak máme v čerstvé paměti podobnou situaci ze Slovenska, kdy jednání o Slovenských elektrárních s vítězem tendru italským Enelem (ČEZ byl v soutěži také druhý) v jeden okamžik také vypadalo dle slov ministerských úředníků na rozchod, ale nakonec se strany dohodly. Podobné to může být i zde. Obě strany asi ušly již dlouhou cestu na to, aby se rozešly, a ruská UES může jen chtít do poslední chvíle vybojovat maximu z toho, že byla dvojnásobným vítězem a má se sopokojit jen s jednou „medailí.“ I Bulharsko má zájem na vypořádání obchodu. Nabídnutá cena byla velmi vysoká, až se zdá, že podíl v elektrárně je trochu přeplacený, ale proč se těchto peněz vzdávat.
Nakonec, pokud bylo možno zjistit z bulharského tisku, zmínka o možnosti rozchodu s UES nezazněla jako samostatné tiskové prohlášení, ale v závěru jiného sdělení věnovaného budoucí privatizaci (či opětovnému pokusu o privatizaci) státního Bulgar Tabac. Proto s hodnocením raději vyčkejme, byť přejeme ČEZu co největší úspěch.
(Zdroj:Reuters, www.novinite.com, www.econ.com)

Autor článku

Petr Hlinomaz

Články ze sekce: INVESTICE