Světové trhy ve znamení vánoční atmosféry

23.12.2005 | , Cyrrus
INVESTICE


Obchodování na evropských a amerických kapitálových trzích se dnes neslo v duchu nadcházejících vánočních svátků. Objemy obchodů nebyly nijak výrazné a tomu...

Obchodování na evropských a amerických kapitálových trzích se dnes neslo v duchu nadcházejících vánočních svátků. Objemy obchodů nebyly nijak výrazné a tomu odpovídala i slabší volatilita trhů. Řada investorů začala svátky slavit už dnes. Z titulů obchodovaných v evropském indexu Eurostoxx 50 se dnes nejvíce směrem vzhůru podívaly akcie finského výrobce mobilních telefonů Nokia (+1,36%) a např. německého chemického koncernu  Bayer (+0,96%). Naopak směrem dolů se nejvýrazněji podívaly akcie italského finančního holdingu Unicredito (-1,72%), který řeší problémy s převzetím německé HVB.

V USA se dnes očekávaly objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za měsíc listopad a tyto předčily výrazněji očekávání trhu (4,4%). Na růstu objednávek se podílely mimo jiné i objednávky civilních letounů, což prospělo i akciím společnosti Boeing Co, které se v průběhu obchodní seance pohybovaly kolem úrovně +0,5%. Nicméně americké kapitálové trhy otevřely obchodování bez výraznějších výkyvů od nuly a v tomto rozpoložení se pohybovaly po celou seanci. V indexu Dow Jones IA se dařilo např. automobilce General Motors Corp (+1,02%) a investiční bance JP Morgan (+0,37%). V technologickém Nasdaqu stojí za zmínku propad akcií Adobe systems Inc (-0,91%) a naopak výraznější nárůst si připsaly akcie firmy SanDisk Corp (+2.17%). Závěr amerických indexů pak ukazoval následující hodnoty: Dow Jones IA 10.883 (-0,06%), Nasdaq 2249,42(+0,13%), S&P 500 1.268,66(+0,04%).

 

Autor článku

Pavel Brázda  

Články ze sekce: INVESTICE