Rekapitulace obchodování na RM-S v roce 2005.

29.12.2005 | , RM-Systém
INVESTICE


Zajímavé růsty a poklesy na trhu RM S…

• Vítkovice
• ČEZ
• Unipetrol
• PARAMO
• Třinecké železárny
• Český Telecom

Rok 2005 byl s investorského hlediska převážně rokem úspěšným, většina hlavních akciových titulů vykazovala dvouciferný růst, ale našly se i tituly, které se propadly do červených čísel. Důvodem tohoto příznivého stavu je celková pozitivní nálada na akciových trzích všeobecně. Akcie českých společností těžily navíc z přidružení České Republiky k EU a s tím spojeným přílivem investic a pozitivní nálady na kapitálových trzích.

Vedle tradičních titulů obchodovaných na trhu RM S, které se dlouhodobě těší investorské přízni jako je ČEZ (+110%), Unipetrol (+136%), Český Telecom (42%), jsme v roce 2005 sledovali největších nárůstů u indexů, které se obchodují na „Volném trhu RM S“. Jednalo se převážně o akcie Vítkovic a.s (+400%), Třineckých železáren (+200%) , Mittal Steel Ostrava (+60%) a akcie Tatry (+119%). Mezi emise, které se naopak propadly a neudělali tak investorům radost, patřily akcie SETUZY (-31%) nebo PARAMO (-24%).


Odpověď na to, co bylo příčinou růstu nebo poklesu kursu akcie je vždy spekulativní.


• V případě společnosti Vítkovice a.s. se jednalo o promítnutí odpisů části pohledávek (2,5 mld. Kč) vůči mateřské společnosti Vítkovice Holding do mimořádného hospodářského výsledku za rok 2004 a převzetí Vítkovice Steel ruskou společností Evraz Holding. Emise vstoupila na „Volný trh RM S“ 1.8.2005 při ceně 55 Kč za akcii a na konci roku se aukční cena pohybovala v pásmu kolem 275 Kč, maximální cena v daném období byla 319 Kč, což znamená možné zhodnocení investice o 480%.

• U společnosti ČEZ za vysokým zhodnocením kursu akcie stojí silná kapitálová základna a velké zisky, které v současné době společnost tvoří (16 mld. Kč),, tyto zisky se pak snaží reinvestovat v podobě zahraničních akvizic, převážně ve střední a jihovýchodní Evropě. Tato firemní politika nahrává kapitalizačním ziskům z akcií, ale snižuje možnou dividendu. ČEZ rok 2005 začal obchodování na 341 Kč a poslední obchodní den v roce se obchodovaly za 733 Kč.

• Unipetrol zažil letos rok plný změn, nejmarkantnější je změna majoritního vlastníka a spekulace kolem převzetí Unipetrolu polskou společnosti PKN Orlen. Soudní kolotoč bude zřejmě pokračovat i v příštím roce, přesto Unipetrol patří k nejvíce ziskovým akciím na českém trhu, když během roku posílil z lednových hodnot kolem 90 Kč na 233 Kč na konci prosince 2005.

• Opačným směrem se vydal kurs akcie společnosti PARAMO, jež patří do skupiny Unipetrol. Pod vlivem informací o vstupu PKN Orlen do Unipetrolu se kurs vyšplhal během měsíce z 1180 Kč na začátku ledna až k únorovým 1700 Kč. Ztráty zapříčiněné spekulacemi o budoucnosti PARAMA a hrozící soudní spory srazily kurs akcie dolů. Rok titul uzavíral na aukční ceně 943 Kč.

• Dalším růstovým titulem byly Třinecké železárny, kterým pomáhá celková investorská obliba sektoru ve kterém společnost působí, vysoký zisk, který skupina tvoří, pokračující restrukturalizace a investice do obnovy technologií (1,4 mld.Kč do obnovy konvertorů v letošním roce). V září Evropská komise schválila Třineckým železárnám žádost na převzetí distributorské společnosti VVT, ta je součástí hutní firmy Shiran Group. 1.8.2005 vstupovaly akcie na „Volný trh RM S“ za 660 Kč a rok uzavíraly na ceně 1980 Kč za akcii.

• Na obchodních místech RM S se v letošním roce zákazníci nejvíce potkávali při odkupu akcií Českého Telecomu. Kupcem byla španělská společnost Telefónica, která pří vstupu do ČT vyhlásila povinnou nabídku převzetí a zvýšila tak svůj podíl v ČT na necelých 70%, po ukončení odkupu se letargie kolem ceny 456 Kč změnila v mírný růst, způsobený postojem Telefónici, která nadále nechala akcie ČT volně obchodovatelné. Z lednových 372 Kč posílily akcie až k prosincovým 530 Kč.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s

Autor článku

Roman Jandík  

Články ze sekce: INVESTICE