BHS: ČEZ - tržní prostředí - od ledna plná liberalizace trhu i pro domácnosti, ceny elektřiny to však nesníží

30.12.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Od ledna si budou moci domácnosti poprvé vybrat svého dodavatele elektřiny, kterou dosud odebíraly od rozvodného podniku, do jehož regionu patřily....

...Nově budou moci smlouvu podepsat i s jiným obchodníkem.
Liberalizace trhu s elektřinou by měla přinést větší konkurenci a rozsah služeb podniků, nikoli však nižší ceny. Ty naopak od ledna vzrostou. Nicméně důvodem pro změnu dodavatele by se kromě naděje na nižší cenu elektřiny mohla stát např. přehlednější nabídka různých tarifů, možnost využívání bezplatné infolinky apod.
Lednové otevření trhu je poslední fází liberalizace, která začala v roce 2002 pro největší podniky. Domácnosti se na celkové tuzemské spotřebě elektřiny podílejí zhruba ze čtvrtiny. Na trhu koncových zákazníků je podle společnosti ČEZ velký boj především o velké a střední podniky. Licenci k obchodování s elektřinou má celkem asi 200 firem, z toho jich je až 20 velmi aktivních.
Z těchto důvodů i z nevelké povědomosti o těchto možnostech nelze očekávat nějaké velké přesuny zákazníků mezi dodavateli, navíc výběr dodavatelů je nevelký.
V případě plynu se trh plně otevře od roku 2007.
(Zdroj: www.ihned.cz)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE