Souhrn týdne 27. 12 - 30. 12. na trzích USA

02.01.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


V posledním týdnu roku 2005 nedošlo na amerických akciových trzích k žádným dramatickým událostem. Hlavní akciové indexy nicméně odevzdaly část svých dřívějších zisků a zakončily poslední týden v roce poklesem. Na Wall Street...

a ... nebyla patrná přílišná aktivita ze strany investorů a obchodovalo se v malých objemech. Důvodem pro korekci na akciových trzích v posledních dnech roku 2005 byla mimo jiné i takzvaná inverze výnosových křivek obligací, když výnosy krátkodobějších dvouletých vládních dluhopisů se dostaly nad výnosy desetiletých obligací. Tento jev v minulosti předznamenával nástup ekonomického útlumu. Index Dow Jones oslabil o 1.45% a uzavíral se tak na hodnotě  10,717.50 bodů. Nasdaq klesl o 2.09% na 2,205.32 bodů a S&P se snížil o 1.50% na  1,248.29 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Index spotřebitelské důvěry v USA v prosinci vzrostl na hodnotu 103.6 bodů z listopadových 98.3 a téměř se tak vrátil na hodnotu z období před ničivými hurikány.

 

Prodeje stávajících domů se v listopadu propadly na 6.97 mil. oproti nerevidovaným 7.09 mil. z října a připojily se tak k dalším ukazatelům, které nasvědčují o chladnoucí poptávce na trhu s nemovitostmi. Prodeje byly nižší než se očekávalo, když analytici odhadovali prodeje ve výši 7 mil.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Farmaceutická společnost Bristol-Myers Squibb Co. získala od amerického Úřadu pro potraviny a léky schválení svého nového léku Orencia na léčbu revmatické artritidy. Společnost v pátek uvedla, že lék by měl být uveden na trh do konce února tohoto roku. 

Americký výrobce cereálií General Mills Inc. ohlásil mírný nárůst zisku za druhé fiskální čtvrtletí a předčil tak odhady analytiků. Společnost mimo jiné argumentovala vyššími cenami a růstem prodejů jogurtů Yoplait a polévek Progresso, které vykompenzovaly nižší prodeje cereálií a zvýšené náklady. Čistý zisk společnosti vzrostl na 97 centů na akcii oproti zisku 92 centů na akcii za stejné období před rokem. Celkové příjmy společnosti se zvýšily o 3 % na 3,27 mld. USD. Společnost též zvýšila svůj výhled zisku pro rok 2006 a čtvrtletní dividendu v důsledku lepších než očekávaných výsledků v prvním pololetí fiskálního roku.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

 Ceny energií v uplynulého týdne rostly, když lehká ropa vzrostla o 5.13% až na hodnotu 61.04 USD za barel. Dolar v průběhu předešlého týdne vůči euru posílil o 1.30% a oproti japonskému jenu se zhodnotil o 1.29%. Vůči libře americký dolar posílil dokonce o 2.34%. Česká koruna vůči dolaru oslabila o 1.53%.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE