Souhrn dění na akciových trzích USA v měsíci prosinci

02.01.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Americkým akciovým trhům se v uplynulém měsíci již nedařilo tak dobře jako v listopadu a hlavní akciové indexy zaznamenaly určitou korekci. Index Dow Jones oslabil o 1.87% a uzavíral se tak na hodnotě 10,717.50 bodů....

a ... Technologický Nasdaq klesl o 2.73% na 2,205.32 bodů a S&P se snížil o 1.30% na 1,248.29 bodů. Makroekonomická data a další skutečnosti však stále nasvědčují tomu, že americká ekonomika je velice silná a že rok 2006 by mohl být pro trh s akciemi úspěšnější než rok 2005. Index Dow Jones Industrial Average se za uplynulý rok posunul dolů o 0,6%, zatímco index Nasdaq Composite si polepšil o 1,4% a širší index Standard and Poor´s 500 se zhodnotil přesně o 3%.

 

 

Zprávy z USA

 

 

Makročísla

 

Výdaje ve stavebním sektoru vrostly v říjnu o 0.7% a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku se zvýšily o 7.9%. Analytici očekávali růst 0.4%. ISM manufacturing index v listopadu nepatrně klesl na stále velice silných 58.1 oproti 59.1 v říjnu. Růst počtu nově vytvořených pracovní míst v nezemědělských sektorech se v listopadu obnovil, když byl vykázán růst počtu těchto pracovních míst o 215 000. Jde o nejvyšší nárůst od července tohoto roku. Ekonomové očekávali jen o málo vyšší růst o 223.000. Míra nezaměstnanosti zůstala stabilní na 5% a naplnila tak očekávání analytiků. Pracovní místa za září a říjen byly revidovány nahoru o 13 000.

 

Ministerstvo práce USA oznámilo, že produktivita nezemědělského sektoru se ve třetím čtvrtletí zvýšila o revidovaných 4.7% oproti stejnému období minulého roku. Jde o nejrychlejší růst za poslední dva roky. Analytici očekávali revizi produktivity práce na 4.5%. Podnikové objednávky vzrostly v říjnu o 2.2%, když největší nárůst o revidovaných 3.7% zaznamenaly objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Objednávky zboží jiné než dlouhodobé spotřeby se zvýšily o 0.5%. Zářijové podnikové objednávky byly revidovány nahoru o 0.3% na pokles o 1.4%. Index spotřebitelské nálady Michiganské University pro první dva prosincové týdny vyskočil na 88. bodů oproti 81.6 bodům v listopadu a předčil tak očekávání ve výši 86 bodů. Ke zlepšení tohoto makroekonomického ukazatele přispěly zejména pokles cen benzínu a růst počtu nově vytvořených pracovních míst.

 

Nepříznivou zprávou bylo zveřejnění prohloubení se zahraničního obchodu USA. Deficit zahraničního obchodu USA v říjnu překvapivě vrostl na rekordních 68.9 mld. USD, přestože cena importované ropy výrazně klesla. Ekonomové očekávali naopak zúžení zahraničního deficitu na 63 mld. USD. Ceny zboží importovaného do USA v listopadu poklesly o 1.7%, vedeny 8% poklesem v cenách importované ropy. Jde o největší pokles v importních cenách od března 2003. Pokles o 1.7% předčil očekávání ekonomů, kteří očekávali snížení o 0.7%. Index spotřebitelských cen v listopadu poklesl o 0.6%. Jde o nejvyšší meziměsíční pokles od roku 1949. Jádrová inflace vzrostla o 0.2%.

 

Deficit federálního rozpočtu se rozšířil v listopadu na 83.1 mld., jde o největší listopadový deficit. Před rokem byl deficit 57.9 mld. USD.  Listopadové příjmy vzrostly o 3.2% na 138.8 mld. USD, zatímco výdaje byly o 15.3% výše na 221.9 mld. USD. Pozitivní byl v listopadu vývoj průmyslové produkce, neboť vzrostla až o 0.7% při odhadech 0.5% růstu. Tento vzestup následuje po ještě vyšším růstu v říjnu, kdy vzrostla po revizi směrem nahoru o 1.3%. Naopak maloobchodní tržby se v listopadu prokázaly jako nižší než se očekávalo. Maloobchodní tržby za listopad vzrostly o 0.3%, když ekonomové očekávali růst o 0.5%.

 

Index spotřebitelské důvěry v USA v prosinci vzrostl na hodnotu 103.6 bodů z listopadových 98.3 a téměř se tak vrátil na hodnotu z období před ničivými hurikány. Prodeje stávajících domů se v listopadu propadly na 6.97 mil. oproti nerevidovaným 7.09 mil. z října a připojily se tak k dalším ukazatelům, které nasvědčují o chladnoucí poptávce na trhu s nemovitostmi. Prodeje byly nižší než se očekávalo, když analytici odhadovali prodeje ve výši 7 mil.

 

 

Další významné události

 

Společnost Merck oznámila, že propustí až 7000 zaměstnanců a uzavře do roku 2008 5 svých výrobních závodů. Cílem jsou úspory v rozsahu v rozmezí 3.8 mld. až 4 mld. USD. Společnost musela v nedávné době stáhnout z trhu svůj lék proti bolesti Vioxx a související spor ji přinesl nemalé náklady. Nyní má společnost i nedostatek nových komerčně zajímavějších léků. Automobilka Ford též plánuje uzavřít 5 svých továren, 3 v USA a 1 v Kanadě a v Mexiku, z důvodu snížení nákladů a zúžení ztráty společnosti.

 

Producent zdravotnických pomůcek společnost Guidant má nového zájemce o koupi společnosti a společnost Johnson & Johnson tak má nového soupeře. Boston Scientific nabídla Guidantu 25 mld. USD či 72 centů za akcii a argumentovala tím, že spojení s její společností by bylo pro Guidant prospěšnější, než v případě akvizice společností Johnson & Johnson. Uzavření transakce by společnosti Boston Scientific umožnilo přístup na rychle se rozvíjející trh implantačních srdečních defibrilátorů a zvýšilo tak její konkurenceschopnost vůči dvěma největším rivalům Medtronic a St. Jude Medical.

 

Studie Californské university v Los Angeles předpovídá trvalejší ochlazení trhu s bydlením v roce 2006. Útlum trhu s nemovitostmi by měl pravděpodobně trvat po několik let a měl by americkou ekonomiku stát 8 tis. pracovních míst. Zpráva cituje několik příznaků indikujících oslabování trhu s nemovitostmi, mezi kterými jsou např. slábnoucí nová výstavba a prodeje nových domů či pokles poptávky po hypotéčních zástavních úvěrech. Na zprávu přirozeně reagovaly akcie stavebních společností poklesem.

 

Producent léků společnost Eli Lilly &Co. oznámila, že po odečtení poplatků očekává očištěné zisky za čtvrté čtvrtletí a celý rok 2005 v horní části rozmezí dřívějších odhadů 73 centů až 79 centů a 2.80 USD až 2.86 USD. Společnost dále předpověděla své zisky nad predikci analytiků i pro rok 2006. Společnost očekává, že zisk ovlivní silný očekávaný provozní zisk a nižší než dříve očekávaná míra zdanění. Čipová společnost Intel snížila svá očekávání čtvrtletních tržeb na 10.4 mld. USD až 10.6 mld. USD. Revize tržeb Intelu stlačila očekávání mírně pod odhady analytiků. Výrobce video her Electronic Arts Inc. převezme Jamdat Mobile Inc. v hotovosti za 680 mil. USD.  Jamdat Mobile Inc. poskytuje hry a vyzváněcí melodie pro mobilní telefony. Smlouva tak představuje 19% prémii k hodnotě 27 USD za akcii k uzavírací ceně Jamdatu.

 

Ropná společnost ConocoPhillips vede jednání o akvizici Burlington Resources Inc. Společnosti vychází z toho, že dodávky zemního plynu zůstanou v dohledné době nedostatečné. Jestliže by došlo ke spojení obou společností, šlo by o největší ropnou transakci od roku 2000 a posunulo by ConocoPhillips na pozici třetí největší ropné společnosti v USA. Akvizici oznámil i finanční gigant JP Morgan & Chase Co. Za koupi společnosti Collegiate Funding Services zaplatí v hotovosti 633 mil. USD, neboli 20 USD na akcii. Nabízená cena je o 31% vyšší, než uzavírací středeční cena 15.27 USD za akcii. Dále společnost obchodních služeb R. R. Donnelley & Sons Co. souhlasila s nákupem neveřejně obchodovatelné společnosti Critical Mail Continuity Service. Finanční podmínky smlouvy nebyly dosud zveřejněny. Společnost R. R. Donnelley oznámila, že akvizice by jí mohla umožnit rozšířit svou nabídku služeb evropským zákazníkům a zákazníkům ve Velké Británii.

 

Qantas oznámila, že nakoupí 115 letadel B787 od Boeingu Co. Počáteční objednávka činí 65 letounů za cenu přibližně 7.5 mld. USD. Qantas má dále práva na dalších 50 letadel B787. Společnost zamýšlí celý nákup financovat z provozního cash flow a uvedla, že tyto nové letouny jsou zásadní pro pokračující růst v následujících letech při sílící konkurenci. Společnost General Dynamics souhlasila s koupí společnosti Anteon International za 2.1 bil. USD v hotovosti, za účelem zvýšení konkurenceschopnosti na trhu bezpečnostních informačních technologií.

 

Nižší než očekávané příjmy za druhé čtvrtletí zveřejnila společnost Oracle, když dosáhla zisku ve druhém čtvrtletí 15 centů na akcii a bez akciových kompenzací 19 centů na akcii. Zisk tak vykázala v souladu s odhady analytiků. Příjmy společnosti zaznamenaly 19% růst na 3.29 mld. USD, analytici odhadovali 3.42 mld. USD. Dále zveřejnila zisky společnost Best Buy Co Inc za třetí čtvrtletí, a to 138 mil. USD, tedy 28 centů na akcii. V minulém roce zisky dosáhly výše 125 mil. USD, neboli 25 centů na akcii při předpokladu výdajů na nákup akcií. Celkové příjmy společnosti vzrostly o 10% na 7.3 mld. USD a tržby v jejích obchodech vzrostly o 3.3% za čtvrtletí. Analytici očekávali zisky 30 centů na akcii a příjmy 7.34 mld. USD. Zisky a příjmy stavební společnosti Lennar ve čtvrtém čtvrtletí předčily očekávání, neboť zisk společnosti vzrostl o 53% na 581 mil. USD, tedy 3.54 USD na akcii, a příjmy se zvýšily o 42% na 5.03 mld. USD. Analytici očekávali zisky ve výši 3.34 USD na akcii a příjmy ve výši 4.96 mld. USD. Společnost dále prohlásila, že i nadále očekává dosažení zisků ve výši 9.25 USD ve fiskálním roce 2006.

 

Farmaceutická společnost Bristol-Myers Squibb Co. získala od amerického Úřadu pro potraviny a léky schválení svého nového léku Orencia na léčbu revmatické artritidy. Společnost v pátek uvedla, že lék by měl být uveden na trh do konce února tohoto roku. Americký výrobce cereálií General Mills Inc. ohlásil mírný nárůst zisku za druhé fiskální čtvrtletí a předčil tak odhady analytiků. Společnost mimo jiné argumentovala vyššími cenami a růstem prodejů jogurtů Yoplait a polévek Progresso, které vykompenzovaly nižší prodeje cereálií a zvýšené náklady. Čistý zisk společnosti vzrostl na 97 centů na akcii oproti zisku 92 centů na akcii za stejné období před rokem. Celkové příjmy společnosti se zvýšily o 3 % na 3,27 mld. USD. Společnost též zvýšila svůj výhled zisku pro rok 2006 a čtvrtletní dividendu v důsledku lepších než očekávaných výsledků v prvním pololetí fiskálního roku.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

Na devizových trzích v průběhu prosince americký dolar oslabil vůči euru o 1.38%, zatímco vůči britské libře dokázal posílit o 0.24%. Vůči japonskému jenu dolar oslabil o 2.51%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc posílila o 0.47%. Cena ropy v listopadu vzrostla o 3.42% na hodnotu 61.04 dolarů za barel. Cena zemního plynu se naopak propadla až o 15.73% na 11.23 BTU. Zlato pokračovalo v růstu, když posílilo o 2.61%.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE