Souhrn týdne 3. 1. - 6. 1. na trzích USA

09.01.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Po nevýrazném posledním týdnu uplynulého roku 2005 vstoupily americké akciové trhy do nového roku prudkým vzestupem. Impulsem pro nastartování lednové rally na Wall Street bylo zasedání americké centrální banky, které vyslalo zřejmý...

... signál, že zvyšování úrokových sazeb v USA se blíží ke konci. V průběhu prvního obchodního týdne v tomto roce došlo též k vzestupu ceny lehké ropy, z čehož výrazně profitovaly akcie těžařských společností. Index Dow Jones posílil o 2.26% a uzavíral tak na hodnotě  10,959.31 bodů. S&P index vzrostl o 2.98% na 1285.45 bodů. Největší zisk si však připsal technologický Nasdaq, který přidal 4.55% na konečných 2305.62 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Výdaje ve stavebnictví, po velice silných ziscích v několika uplynulých měsících, v listopadu vzrostly pouze o 0.2%. Ekonomové očekávali vzestup výdajů o 0.7%. Výdaje na bytovou výstavbu po dlouhé době dokonce klesly o 0.1%. Výdaje na nebytovou výstavbu naopak vzrostly o 0.5%.

 

ISM Manufacturing Index v prosinci klesl na hodnotu 54.2 oproti listopadovým 58.1. Ekonomové očekávali oslabení indexu na 57.5. Razantní oslabení přišlo po třech měsících slibných zisků. Hodnota indexu však stále značí akcelerující vývoj výrobního sektoru.

 

Zakázky amerických továren dosáhly v listopadu rekordních 407.7 mld. USD. Meziměsíční nárůst o 2.5% byl nejvyšší za poslední tři měsíce, přičemž největší zásluhu na tom měla vyšší poptávka po dopravních letadlech. V říjnu se zakázky zvýšily o 1.7%. V listopadovém vývoji továrních zakázek se odráží i poptávka po zboží dlouhodobé spotřeby, která se zvýšila o 4.4%. Jde o nejvyšší údaj za šest měsíců. Zakázky na zboží se spotřebou kratší než tři roky vzrostly o 0.4%.

 

Míra nezaměstnanosti ve USA v prosinci klesla na 4.9% ve srovnání s listopadovými 5%. Počet nově vytvořených pracovních míst v posledním měsíci roku vzrostl o 108.000, přičemž ekonomové očekávali přírůstek ve výši 200.000. Listopadový odhad 215.000 nově vytvořených pracovních míst byl však revidován nahoru na 305.000, což znamená nejvyšší nárůst od dubna 2004. Listopad byl ve znamení prudkého oživení trhu, který byl v předchozím měsíci zasažen negativními dopady ničivých hurikánů. Za celý loňský rok se počet nových pracovních míst v USA zvýšil o 2 mil. a míra nezaměstnanosti se snížila o 0.5%. Nižší než očekávaný růst pracovních míst utvrdil investory v myšlence, že centrální banka již v dohledné době zastaví zvyšování úrokových sazeb.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Provozovateli největšího internetového vyhledávače na světě, společnosti Google, se opět dostalo zvýšení doporučení a cílových cen od předních ratingových společností. K růstu akcií společnosti přispěla i zpráva amerického výrobce mobilních telefonů Motoroly o tom, že se chystá do svých mobilních telefonů zavést internetový vyhledávač Googlu. Motorola dále oznámila, že spolu s výrobcem fotografických materiálů Kodak vyvine telefon, který usnadní fotografování a výměnu snímků.

 

Zisk nápojové společnosti Constellation Brands Inc., která je největším producentem vína na světě, ve třetím čtvrtletí loňského roku vzrostl na 109 mil. USD ve srovnání s 97 mil. USD ve stejném období předloni. Zisk společnosti se zvýšil na 46 centů ze 42 centů v roce 2004 a celkové tržby vzrostly o 17% na 13 mil. USD. Bez mimořádných položek činil zisk společnosti 52 centů na akcii, přičemž analytici očekávali zisk pouze ve výši 50 centů na akcii. Dobré výsledky byly mimo jiné podpořeny rostoucí poptávkou o dovážené pivo a značkové víno a taktéž novými akvizicemi.

 

Americký výrobce letadel Boeing získal v loňském roce rekordní počet objednávek na svá komerční letadla. Ve srovnání s rokem 2004 se celkový počet objednávek více než ztrojnásobil na 1002 letadel. Markantní růst podpořila hlavně poptávka po nových letadlech od aerolinií v Asii a na Blízkém východě. Zpráva naznačuje, že Boeing by mohl poprvé od roku 2001 překonat počtem nových objednávek evropskou konkurenční společnost Airbus.

 

Největší maloobchodní společnost na světě společnost Wal-Mart Stores oznámila, že zisk ve čtvrtém čtvrtletí pravděpodobně dosáhne pouze dolní hranice původní prognózy, protože prosincové tržby společnosti zaostaly za očekáváním. Výrobce sportovního vybavení Nike vytvořil ve druhém čtvrtletí svého fiskálního roku čistý zisk ve výši 301.1 mil. USD, tj. o 15% výše oproti stejnému období loni. Zisk společnosti činil 1.14 USD na akcii ve srovnání se ziskem 97 centů před rokem. Celkové tržby se zvýšily o 10% na 3.5 mld. USD. Společnost nejvíce těžila z vysokého zájmu o nákup dražší sportovní obuvi ve Spojených státech. Navzdory silné poptávce po vybraném zboží se ale firmě snížily ziskové marže a klesl také objem zakázek.

 

Internetová společnost Yahoo Inc. oznámila, že chce zavést novou službu, která umožní ovládat její internetovou nabídku prostřednictvím televizorů a mobilních telefonů podobně, jako to dnes dělají počítače. Nové produkty pustí Yahoo na trh pod novou značkou Yahoo Go. Největší světový výrobce čipů Intel Corp. chce investovat ve Vietnamu do továrny na výrobu čipů 605 mil. USD. Pokud vláda projekt schválí, stane se největší investicí v oblasti vyspělé technologie v zemi. Továrna by měla vyrábět mikročipy a počítačové součástky.

 

 

Americký producent počítačových diskových mechanik Seagate Technology koupí rivala Maxtor Corp. za 1,9 mld. USD v akciích. Spojení by mělo oběma společnostem přispět ke snížení nákladů a posílení vývoj nových produktů. Akcionáři Maxtoru dostanou 0.37 kmenové akcie společnosti Seagate za každou svoji akcii Maxtoru. Akcionáři Seagate budou vlastnit přibližně 84% spojené firmy a na nynější majitele Maxtoru připadne zbývajících 16%.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

 Pohyb ceny energií v průběhu uplynulého týdne měl smíšený charakter. Cena lehké ropy vyskočila o 5.26% až na hodnotu 64.25 USD za barel, zatímco zemní plyn oslabil o 14.8% na 9.57 za BTU. Dolar v průběhu předešlého týdne vůči všem ostatním měnám oslaboval především v důsledku signalizace ukončení zvyšování úrokových sazeb v USA. Vůči euru americký dolar klesl o 2.17% a oproti japonskému jenu dokonce o 2.97%. Dolar oslabil i vůči anglické libře, a to 2.65%. Česká koruna vůči dolaru posílila o 2.52%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE