BP: Novartis již nemá zájem na převzetí společnosti Berna Biotech

10.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Druhá největší evropská farmaceutická společnost Novartis AG se rozhodla, že neučiní nabídku na převzetí společnosti Berna Biotech AG, a nechala tak...

...volnou cestu společnosti Crucell NV, aby pokročila se svojí nabídkou na převzetí tohoto výrobce vakcín. Akcie společnosti Berna dnes ztrácí až 7,4 procenta.

Společnost Novartis přitom v prosinci uvedla, že zvažuje učinit společnosti Berna nabídku na převzetí, aby tak rozšířila svoji divizi na výrobu vakcín Chiron Corp. Po posouzení všech nákladů a výnosů se ale švýcarská společnost nakonec rozhodla od případné transakce ustoupit.

Akcie společnosti Berna posílily o 15 procent poté, co firma Novartis uvedla, že pravděpodobně předloží vyšší nabídku než společnost Crucell, která za převzetí firmy nabídla 590,9 mil. CHF v akciích. Nizozemská biotechnologická společnost Crucell nyní může přikročit ke koupi společnosti Berna, a vytvořit tak jednu z největších firem na trhu s vakcínami.

Společnost Crucell za převzetí Berny nabídla 15,72 CHF na akcii, což představuje 27procentní navýšení oproti zavírací ceně akcií Berna den předtím, než byla nabídka učiněna. Společnost Crucell hodlá dnes požádat své akcionáře o schválení této transakce.

Společnost Berna, založená v roce 1898, vyrábí vakcíny proti žloutence, chřipce a břišnímu tyfu a vlastní výrobní a marketingové kapacity ve Švýcarsku, Španělsku a Koreji. Firma v posledních letech snížila své náklady a zaměřila se na výnosnější produkty jako vakcínu proti žloutence typu B. Společnost se zároveň zabývá vývojem vakcín proti žluté zimnici a infekci plic.

Společnost Crucell se specializuje na vývoj vakcín proti infekčním onemocněním jako Ebola, chřipka, malárie a vzteklina.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE