Poklidné obchodování v systému SPAD

10.01.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Spíše klidná seance - vzhledem ke včerejšímu obchodování - se dnes odehrála na nejlikvidnějším segmentu pražské burzy cenných papírů, v systému SPAD. V úvodu seance...

Spíše klidná seance - vzhledem ke včerejšímu obchodování - se dnes odehrála na nejlikvidnějším segmentu pražské burzy cenných papírů, v systému SPAD. V úvodu seance bylo obchodování ovlivněno vybíráním zisků na evropských trzích, které se projevilo u všech titulů především při úvodním kótování.

Bez významu nebyly ani firemní zprávy. Erste Bank v důsledku nutnosti financování nákupu rumunské banky BCR oznámila vydání nové emise akcií, které proběhne v období od 11. do 26. ledna. Objem emise tvoří 58,95 mil. kusů, obchodování s těmito akciemi začne 27. ledna tohoto roku s tím, že současní akcionáři budou mít přednostní právo nákupu čtyř nových akcií za podmínky, že již vlastní patnáct akcií této společnosti. Dnes byla také navržena dividenda za rok 2005 na 55 centů za akcii a dnešek byl také oznámen jako poslední den s právem na dividendu za loňský rok. Současně agentury oznámily downgrade společnosti UBS, která vydala na akcie Erste Bank doporučení neutral z předcházejícího koupit. Pod vlivem těchto zpráv nebylo překvapením, že uzavírala na ceně 1.361,04 Kč, což představovalo pokles 0,36%.

U společnosti Český Telecom, a.s. bylo zveřejněno snížené doporučení společnosti KBC, která změnila předcházející neutral na doporučení prodat. Cena akcie této společnosti na tuto zprávu reagovala poměrně významně, kdy dnešní obchodování uzavírala na ceně 540,12 Kč, tj. při poklesu 1,37%.

Ostatní tituly obchodovaly v duchu ranního otevření, akcie společnosti ČEZ oslabily na 769,77 Kč při 145 obchodech. Akcie tabákového producenta Philip Morris potvrdily pozici konzervativního titulu a zavíraly na kurzu 18.450,90 Kč za akcii. V kladných hodnotách tak dnes skončily pouze akcie mediální společnosti CETV, které uzavřely o 0,49% výš na ceně 1.435,06 Kč a dále akcie Unipetrolu, které posílily na 245,91 Kč.

Autor článku

Luboš Kaňa

Články ze sekce: INVESTICE