Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 11.1.2006

11.01.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


Při včerejším tradingu na Wall Street se nejprve hlavní akciové indexy dostaly do minusových pozic, kdy zřejmě docházelo z hlediska technického k distribuci naakumulovaných zisků a následnému přerozdělování do nových pozic. V druhé polovině seance ovšem došlo k jistému zotavení na trzích a indexy se de facto vrátily zpět na výchozí úrovně, resp. zavírací hodnoty z úterního tradingu. První hospodářské výsledky za 4. Q. 2005 v podobě čísel firmy Alcoa zklamaly, ale trh se těšil i z opačných výsledků. CEO firmy Apple Computer (AAPL) vyhlásil, že firma měla za kvartál končící prosincem příjmy v hodnotě 5,7 mld USD namísto očekávaných 5,04 mld USD dle odhadu provedeného firmou Thomson First Call. Akcie AAPL tak posílily o 6,3%.

Hlavní akciové indexy jsou před středečním obchodováním na následujících stavech: Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na úrovni 11011,58 bodů (-0,32 bodů) a index si takto udržel svoji pozici nad hranicí 11000 bodů, což je důležitý psychologický moment i pro sentiment investorů. Rámci indexu DJIA se na předních místech ve skupině TOP 3 umístily akcie Home Depot (HD), AIG a Exxon Mobil (XOM), naopak se nedařilo titulům FLOP 3 ve složení Alcoa (AA), 3M (MMM) a Pfizer (PFE).

Technologický index Nasdaq Composite se zastavil na hodnotě 2320,32 bodů (+1,63 bodů, resp. +0,1%) a dostal se tak z původního minusu. Širší index Standard and Poor´s 500 je na 1289,69 bodech (-0,46 bodů, resp. -0,04%) a rovněž na konci seance posílil až k výchozím číslům. Zobchodované objemy si drží poměrně solidní, více než průměrnou úroveň a na NYSE tak bylo zobchodováno celkem 1,73 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo celkem 2 mld kusů akcií.

Cena ropy nezaznamenala nějaký příliš zásadní pohyb a realizovala closing na NYMEX na kursu 63,37 USD za barel v případě únorového kontraktu. Navíc jsou dnes očekávány v rámci reportů z makrosféry údaje o stavu zásob ropy ke dni 6.1. t.r., které by měly být vyšší oproti očekávání. Dohromady s faktem zatím mírnějšího zimního počasí v USA to nedává ropě pro současné dny příležitost k nárůstu ceny, což berou také akciové trhy v potaz při analytických rozborech dalšího vývoje.

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note ocitl na kursu 100 19/32 % nominální hodnoty (-14/32 % nominální hodnoty) s výnosem ve výši 4,43 % p.a. Na trhu akvizicí se objevila informace o koupi firmy Hughes Supply (HUG), což je distributor opravenských, konstrukčních produktů pro profesionální firmy, gigantem pro domácí a profesionální kutily, komponentem indexu DJIA Home Depot (HD) v hodnotě 3,47 mld USD. Tento deal měl samozřejmě své konsekvence v podstatném nárůstu obou akcií.

Na forexových trzích se cross rates EUR/USD pohybovaly kolem 1,2053 a JPY/USD na hranici 114,75. Zlato na NYMEX stojí 541,90 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent je na stavu 62,18 USD za barel a Light Sweet Crude Oil February Delivery je za 63,38 USD za barel. Afin Brokers, a.s. Ing. J. Stoulil

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE