Pražská burza pod vedením Unipetrolu

11.01.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Po včerejší klidné seanci byla dnes pražská burza opět v hledáčku investorů. Obchodování v systému SPAD bylo významně podpořeno novými kurzotvornými zprávami,...

Po včerejší klidné seanci byla dnes pražská burza opět v hledáčku investorů. Obchodování v systému SPAD bylo významně podpořeno novými kurzotvornými zprávami, které v průběhu dne vydávaly jednotlivé agentury.

Již otevření trhů bylo ovlivněno prohlášením skupiny PKN Orlen, která oznámila plán investic na roky 2006 až 2009. Objem investic určených v ČR je plánován na 2,8 miliardy zlotých, 200 miliónů zlotých do Německa a 10,8 miliardy zlotých do Polska. Celkově se jedná o podstatné navýšení oproti minulosti o 1,27 miliardy zlotých. Investice by již měly v letošním roce přinést první pozitivní výsledky, které jsou odhadovány na úrovni 157 milionů zlotých, což v přepočtu znamená 6,6 Kč na akcii Unipetrolu. Dnešní vývoj těmto odhadům dává plně za pravdu, akcie společnosti Unipetrol akcelerovaly až na úroveň 256,61 Kč, což představuje nárůst 4,56%. Další zprávou bylo oznámení Evropské komise o schválení převzetí britského operátora O2 vlastníkem Českého Telecomu, španělskou Telefónicou, která současně oznámila záměr vydat dluhopisy v celkové hodnotě 5,86 miliardy eur. Právě tyto prostředky budou použity právě k nákupu britského operátora. Následně Reuters přinesl zprávu o snížení ratingu společnosti Telefónica na úroveň “A-“ od společnosti Fitch. Akcie Českého Telecomu na tyto zprávy reagovaly závěrečným kurzem 540,01 Kč.

V oslabování pokračovaly akcie Erste Bank, které pod vlivem snížení doporučení od společnosti ING z předcházejícího "koupit" na "držet", oslabovaly o 1,95% až na cenu 1.331,55 Kč. V případě dalších snížení doporučení se pokles pod cenu 1.300,- Kč nedá vyloučit. Naopak špatně si nevedly akcie společnosti ČEZ, které posílily na úroveň 775,07 Kč. V případě, že se potvrdí zprávy přicházející z Bulharska, kde ruská společnosti RAOS UES odmítla podepsat kontrakt na nákup druhé největší tepelné elektrárny Varna a k jednání by tak mohla být znovu přizvána společnost ČEZ, mohla by cena akcií dále růst.

Kromě akcií Erste Bank a Philip Morris, které zavřely o 0,21% níže na 18.410,8 Kč, všechny tituly posilovaly. Index PX-D tak skončil na hodnotě 3.827,9 bodů.

Autor článku

Luboš Kaňa  

Články ze sekce: INVESTICE