Dnes obchodování v zelených číslech

11.01.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Obchody na evropských kapitálových trzích byly ovlivněny chutí investorů dále nakupovat akcie a tato nálada zřejmě nemusí ustat, neboť se očekává pozitivní hodnocení...

Obchody na evropských kapitálových trzích byly ovlivněny chutí investorů dále nakupovat akcie a tato nálada zřejmě nemusí ustat, neboť se očekává pozitivní hodnocení výsledků velké řady firem. Západoevropské akciové indexy tedy zavíraly na plusových hodnotách a například z indexu Eurostoxx 50 se výraznějším způsobem dařilo bankovním domům jako italské Unicredito (+3,27%), či německé Dt. Bank (+1,66%). Naopak výraznější ztráty zaznamenali France Telekom (-4,21%), finský výrobce mobilů Nokia (-2,14%) a nedařilo se také softwarovému gigantu SAP (-2,14%).

V americkém indexu Dow Jones IA se investoři zaměřili mimo jiné na nákup akcií firmy Boeing, čímž reagovali na informaci, že firma získala v Indii zakázku na 68 letounů a v příštích letech chce investovat v Indii do výstavby podniků cca 2 mld. USD. Dále se v zelených číslech obchodovaly např. akcie Wal-Martu a farmaceutické společnosti Merck, jež získala povolení od americké Komise pro ochranu potravin a léčiv (FDA) na prodej svého výrobku Emend (k prevenci nucení k zvracení).

Na technologickém Nasdaqu si býci ke svým investicím vybraly mimo jiné akcie firem Apple Computer, Adobe Systems, Sisco Systems či Qualcommu a díky tomu tyto společnosti zavíraly s výraznějším nárůstem. Závěrečné hodnoty amerických indexů: Dow Jones IA 11.043,92 bodů (0,29%), Nasdaq 2.331,36 bodů (0,48%) a S&P 500 1294,16bodů (0,35%). 

 

Autor článku

Pavel Brázda  

Články ze sekce: INVESTICE