BHS: ČEZ - Bulharsko - i Enel projevil zájem o Varnu

12.01.2006 | , BH Securities
INVESTICE


Netrvalo dlouho a rovněž italský Enel včera potvrdil zájem zúčastnit se tendru na elektrárnu Varna, pokud tento bude vyhlášen. Ředitel Bulharské...

...privatizační agentury (BPA) Todor Nikolov den před tím řekl pro státní TV, že by se měl přizvat k jednání druhý v pořadí, ČEZ a ČEZ včera znovu zopakoval připravenost vstoupit o zrychleného jednání o el. Varna.
Ruská UESS přes své odstoupení z tendru na Varnu deklarovala trvalý zájem o investice do bulharské energetiky. Bulharský tisk konstatoval, že UESS by mohla být nyní pozvána k jednání o el. v Russe, bulharský Antimonopolní úřad se nevyjádřil, zda by tuto možnost odmítl, či přijal

Dokud tedy Bulharsko neřekne jednoznačně, zda bude jednat s ČEZem, nebo vypíše novou soutěž, nelze dopady na cenu akcie příliš hodnotit. Úplné zastavení privatizace je málo pravděpodobné, vzhledem k „závazku“ Bulharska k EU liberalizovat trh a privatizovat trh.
Pokud začne jednání ČEZu s BPA bude to pozitivní informace a klíčovým údajem bude míra případného navýšení kupní ceny. Pokud bude nová soutěž, bude to neutrální, neboť pravděpodobnost úspěchu je nižší a kupní cena by šla patrně výše, a to více než pouze ve dvoustranném jednání.

Autor článku

Petr Hlinomaz

Články ze sekce: INVESTICE