BP: LG.Philips překonává ziskem za 4/Q očekávání analytiků

12.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Výrobce plochých obrazovek, společnost LG.Philips LCD Co., včera reportoval první meziroční nárůst zisku za šest kvartálů za podpory zvýšených marží a...

...prodejů velkých televizních obrazovek.

Výrobci plochých obrazovek se těšili ve druhém pololetí loňského roku ze zlepšení svého hospodaření, když se zpomalil pokles cen LCD panelů a nižší ceny oživily poptávku po LCD televizorech.

Za čtvrté čtvrtletí končící v prosinci společnost vykázala zisk 328 mld. wonů (333,2 mil. USD), čímž překonala průměrný odhad trhu pro 268,4 mld. wonů.

Oproti předešlému roku společnost svůj zisk zvýšila více než devítinásobně z 35,4 mld. wonů a v porovnání s předešlým čtvrtletím jej zvýšila o 44,5 % z 226,9 mld. wonů.

Tržby společnosti se v meziročním srovnání zvýšily na 2,96 bilionu wonů z 1,93 bilionu wonů.

Společnost LG.Philips i konkurenční Samsung Electronics Co. Ltd. zahájily v lednu masivní výrobu velkých televizních panelů ze své nové řady "sedmé generace", což vyvolalo obavy z možného nadzásobení.

Analytici odhadují, že sezónní zpomalení poptávky po počítačových obrazovkách a náklady spojené se zahájením nové produktové řady se také negativně odrazí na výsledcích společnosti na počátku tohoto roku. Jak ale současně dodávají, zvyšující se poptávka po velkoplošných televizorech před nadcházejícím mistrovstvím světa ve fotbale a zimními Olympijskými hrami povede ve druhém pololetí k oživení jejího hospodaření.

V loňském roce se prodalo asi 17,6 mil. LCD televizorů a podle průzkumné agentury International Data Corp. by se měl tento počet do roku 2009 téměř zečtyřnásobit na 63 mil.

Autor článku

Klára Štěpánková

Články ze sekce: INVESTICE