BP: Airbus zřejmě prodal v loňském roce o 30 % více letounů než konkurenční Boeing

13.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světový výrobce letounů, evropská společnost Airbus SAS, zřejmě dodal v loňském roce o 30 procent více letounů než konkurenční společnost...

...Boeing Co. (BA) a současně překonal vlastní projekce. Uvedli to tři lidé obeznámení s výsledky firmy.

Společnost Airbus podle těchto zdrojů, kteří si nepřáli být jmenováni, prodala v loňském roce rekordních 378 letadel, a předčila tak své projekce pro 370 prodaných letounů. Boeing loni dodal 290 letadel, když stávka jeho zaměstnanců snížila produkci firmy o 30 letounů.

Airbus předstihl společnost Boeing v počtu prodaných letounů v roce 2003 poté, co vyvinul nové letouny včetně dvoumotorového A330-200. Poptávka se zrychluje u obou společností, i když se letecké společnosti potýkají s téměř rekordními cenami ropy. Náklady na palivo představují v současné době 25 procent z celkových nákladů aerolinek, ve srovnání s 10-15 procenty před pěti lety. Vyplývá to z údajů Mezinárodní asociace letecké přepravy.

Výkonný ředitel společnosti Airbus Gustav Humbert by měl 17. ledna zveřejnit oficiální výsledky společnosti za loňský rok spolu s počtem získaných nových zakázek. Společnost Boeing obdržela 1 002 pevných objednávek, trojnásobek ve srovnání s předešlým rokem, a zřejmě poprvé za pět let předčí Airbus. Ten měl k 30. listopadu 678 objednávek a dle odhadů analytiků by jich za celý rok mohl získat 900.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE