BP: Pfizer získal práva k inzulinovému prášku Exubera společnosti Sanofi-Aventis

13.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Farmaceutická společnost Pfizer Inc. (PFE) včera oznámila, že se dohodla s francouzskou farmaceutickou společností Sanofi-Aventis na převzetí...

...celosvětových práv k inhalačnímu inzulinovému prášku Exubera za 1,3 mld. USD.

Cena za lék na léčbu diabetu zahrnuje i převzetí podílu společnosti Sanofi v podniku na výrobu inzulinu v německém Frankfurtu, který firmy společně vlastní.

Ještě před včerejším oznámením společnosti plánovaly spolupráci při vývoji, propagaci a výrobě tohoto léku, jehož uvedení na trh bylo oddáleno kvůli obavám, že může narušit funkci plic.

Lék Exubera je v současné době testován na léčbu dospělých diabetiků 1. typu a diabetiků 2. typu. Dle odhadů společnosti Pfizer trpí touto nemocí po celém světě asi 194 milionů lidí, a je odhadováno, že se tento počet do roku 2030 více než zdvojnásobí.

Očekává se, že lék Exubera, který bude první formou inhalačně podávaného inzulinu, bude prodáván jako alternativa inzulinových injekcí, které mnoho diabetiků potřebuje ke kontrole hodnoty cukru v krvi.

Na konci října se americká Komise pro ochranu potravin a léčiv (FDA) rozhodla o tři měsíce odložit své rozhodnutí ohledně schválení prodeje tohoto léku, zatímco prošetří další data. Rozhodnutí FDA by mělo být známo do konce tohoto měsíce. Americký regulační výbor v září ale doporučil FDA vydat tomuto léku povolení a komise se obvykle doporučením tohoto výboru řídí.

Akcie PFE včera zavíraly na ceně 24,58 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková

Články ze sekce: INVESTICE