BP: Před prodlouženým víkendem akcie na amerických trzích na počátku obchodování patrně oslabí

13.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Akciové futures aktuálně oslabují a naznačují na otevření obchodování v negativním teritoriu, když příznivá ekonomická data pomohla zmírnit obavy...

...investorů ohledně varování vydaných společnostmi Lucent Technologies a Tyco International.



Futures kontrakty na Standard & Poor´s 500 poklesly o 0,90 bodu, futures na Dow Jones Industrial Average klesají o 3 body a futures na Nasdaq 100 ztrácí 3,50 bodu.



Maloobchodní tržby v prosinci ve Spojených státech amerických vzrostly o 0,7 %. Vyjma automobilového průmyslu vzrostly prodeje o 0,2 %. Analytici u celkových tržeb očekávali nárůst o 1 % a bez započtení vlivu prodeje automobilů předpokládali nárůst o 0,4 %.



Vyšší ceny energií podpořily růst amerického indexu výrobních cen o vyšších než očekávaných 0,9 procent v prosinci. Ekonomové očekávali nárůst indexu o 0,5 procenta. Jádrový index, bez započtení vlivu cen potravin a energií, vzrostl o 0,2 procenta, když analytici v průměru očekávali jeho nárůst o 0,2 procenta. Za poslední rok PPI vzrostl o 5,4 procenta, což představuje nejvyšší růst od roku 1990. Jádrový PPI je za poslední rok vyšší o 1,7 procent.



Akcie výrobce telekomunikačních zařízení Lucent Technologies (LU) klesají o 7 procent poté, co firma oznámila nižší než očekávané příjmy za první čtvrtletí v důsledku slabých prodejů v USA a Číně. Společnost nyní očekává, že za celý rok vykáže příjmy na neměnné úrovni nebo vyšší o 1-3 %, když původně předpokládala nárůst o 4-6 %. Pro první čtvrtletí společnost nyní počítá s příjmy ve výši asi 2,05 mld. USD, ve srovnání s 2,43 mld. USD za čtvrté čtvrtletí. Průměrný odhad analytiků hovoří o příjmech ve výši 2,43 mld. USD.



Akcie amerického diverzifikovaného výrobce, společnosti Tyco International (TYC), v předobchodní fázi oslabují o 7,8 procent poté, co firma snížila projekci pro růst provozního zisku za první kvartál. Firma nyní predikuje provozní zisk 38 centů na akcii, když původně očekávala zisk mezi 40 až 42 centy na akcii. Pro celý rok pak počítá se ziskem mezi 1,85 až 1,92 USD na akcii. Analytici v průměru čtvrtletní zisk firmy odhadují na 42 centů na akcii a celoroční zisk by se dle jejich mínění měl pohybovat na úrovni 2,01 USD na akcii.

Autor článku

Petra Holcová  

Články ze sekce: INVESTICE