Situace na akciových trzích v 2. týdnu 2006, výhled

16.01.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


V uplynulém týdnu roku 2006 se akciové trhy nedostaly na zásadně vyšší úrovně, kterých dosáhly na začátku letošního roku a uspokojily tak nové, ale i stávající...

...investory. Minulý týdne tedy skončil smíšeným obchodováním, které bylo ohraničeno dvěma momenty. Jednak index DJIA si dosáhl během týdne nad důležitou psychologickou a testovací hranici 11000 bodů (nicméně na konci týdne skončil pod ní) a jednak z druhé strany to bylo zahájení reportovací sezóny o hospodářských výsledcích za 4. Q. roku 2005. Několik varování zisku (profit warning) a mírně nižší údaje oproti očekávání trhu na začátku hlášení přivedlo trh k určité stagnaci a přemítání zda se podaří naplnit poněkud optimistická očekávání právě z oblasti hospodářských výsledků. Nicméně je třeba připomenout solidní inflační data ve sféře velkoobchodu (PPI) s výsledkem nižším než byly původní odhady a analýzy.

Hlavní US akciové indexy mají před novým, zkráceným obchodním týdnem (dnes se neobchoduje, svátek Martin Luther King Jr. Day) nastaveny tyto hodnoty:
Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na úrovni 10959,87 bodů (-2,49 bodů, resp. -0,02%) s tím, že do pořadí TOP 3 se dostaly akcie Exxon Mobil (XOM), Hewlett-Packard (HPQ) a Procter nad Gamble (PG), naopak se nedařilo trojici FLOP ve složení Home Depot (HD), General Motors (GM) a IBM. Za týden index DJIA skončil beze změny.
Technologicky zaměřený index Nasdaq Composite má hodnotu 2317,04 bodů (+0,35 bodů, resp. +0,02%) a týdenní zhodnocení činí +0,5%.
Širší index Standard and Poor´s 500 se zastavil na hranici 1287,61 bodů (+1,55 bodů, resp. +0,12%), přičemž za týden je jeho výkonnost -0,2%.
Zobchodované objemy se nacházely na průměrných úrovních a na NYSE se tak zobchodovalo celkem 1,56 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 1,77 mld kusů akcií.

Cena ropy v podobě únorového kontraktu NYMEX skončila na kursu 63,92 USD za barel a za týden kurs oslabil o 0,5%. V důsledku dobrých makrodat o inflaci ve výrobní sféře a možností, že FED nebude již tolikrát zvyšovat úrokové sazby, se dolar dostal pod tlak a cross rates jsou EUR/USD na hranici 1,2133 a JPY/USD je na 114,19.

Naopak cena zlata znovu zahýbala komoditním trhem a svým kursem 557 USD za trojskou unci se dostala na 25-ti leté maximum. Za páteční seanci zlato narostlo o 7,70 USD a za celý týden to činilo 15,80 USD výše za trojskou unci.

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na kurs 101 6/32 % nominální hodnoty (+14/32 % nominální hodnoty) s aktuálním výnosem ve výši 4,35 % p.a.

V nadcházejícím týdnu budou určujícími faktory na trzích především pokračování reportů o hospodaření za 4. Q. roku 2005, kdy budou svá hlášení zveřejňovat stěžejní firmy ze sektoru technologií a finančnictví. Příkladně lze uvést jména jako jsou Intel, IBM, J. P. Morgan a General Electric. Dle firmy Thomson Financial činí v současné době odhad nárůstu ziskových položek za 4. Q. 2005 v průměru celkových 13,2%. K tomu je třeba přidat informaci o vystoupeních guvernérů Federal Reserve, kde bude možné najít některé náznaky dalšího postupu v oblasti úrokových sazeb a záchytný bod časového ukončení navyšování sazeb. Podle ekonomického kalendáře nás také čeká množství důležitých makroekonomických indikátorů, i když dnes žádné nebudou z důvodu svátku v USA. Ovšem v průběhu týdne to budou inflační data o úrovni cen ve spotřebitelské sféře ve formě CPI (očekává se 0,2%), dále FED´s Beige Book, Michigan Sentiment a report Philadelphia FED .

Evropské trhy si razily v minulém týdnu rovněž cestu celkem složitě, neboť dosažené mety jsou již poměrně vysoké a nebude lehké na předchozí cestě nárůstu pokračovat podobným tempem. Hlavní souhrnný evropský index blue chips DJ Euro STOXX 50 má hodnotu 3630,59 bodů s ročním zhodnocením 25,5% a hlavní německý index DAX 30 je na úrovni 5481,13 bodů a roční přepočtenou výkonnost 31,7%.


Afin Brokers, a.s.
Ing. J. Stoulil

Autor článku

Ing. Josef Stoulil

Články ze sekce: INVESTICE