BP: Tesco reportuje za vánoční svátky nárůst tržeb o 5,7 %

17.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší britský provozovatel supermarketů, společnost Tesco Plc, dnes oznámil, že se tržby společnosti během vánočních svátků až do Nového roku...

...zvýšily, když Britové nakupovali více dárků a potravin.

Příjmy společnosti z britských obchodů otevřených déle než jeden rok vzrostly za sedm týdnů končících 7. ledna o 5,7 procenta bez započtení prodejů pohonných hmot. Analytici v průměru předvídali nárůst o 5,5 procenta.

Společnost Tesco předstihla konkurenční firmy jako řetězec Asda společnosti Wal-Mart Stores Inc. (WMT) redukcí svých cen a rozšířením nabídky produktů, když kromě potravin zařadila do svého sortimentu i spotřebiče a telefony. Výkonný ředitel firmy Terry Leahy současně expanduje na trhy jako Thajsko a Čína, které nabízí vyšší ziskové marže.

Celkové příjmy společnosti se během vánočních svátků zvýšily o 11,5 procenta. Na britském potravinovém trhu společnost zvýšila za poslední rok svůj podíl o 1,5 procentního bodu na 30,5 procenta. Podíl společnosti Asda klesl o 0,4 procentního bodu na 16,7 procenta a společnost J Sainsbury Plc zvýšila svůj podíl o 0,3 procentního bodu na 16,2 procenta.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE