Hlavní pozornost soustředěna na reporty hospodářských výsledků

17.01.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


Po včerejším svátku v USA a burzovní nečinnosti se opět dnes rozjedou kola businessu kapitálového trhu a akciových burz, aby investoři a ostatní participanti trhu...

...mezi sebou zobchodovali další miliardy kusů akcií.

Hlavní pozornost při dnešním tradingu a rovněž v dalších dnech bude soustředěna na reporty hospodářských výsledků veřejně obchodovatelných firem na burzách za 4. Q. 2005, kde prozatímní odhady na průměrný nárůst zisků firem za toto období činí v rámci indexu Standard and POoor´s 500 solidních 13,2%. Pokud by tedy výsledky hlášení hospodaření skutečně přesáhly dvoucifernou hranici, zapsal by 4. Q. 2005 jako desátý v řadě za sebou, kdy celkové průměrné nárůsty přesáhly hranici 10% u komponentů uvedeného indexu. To by byl zajisté skutečně velmi zásadní faktor na trhu. Dosavadní proces zveřejňování hospodářských čísel firem ukazuje, že zatím reportovalo cifry 36 firem z indexu Standard and Poor´s 500 a přibližně dvě třetiny společností překonaly očekávání trhu a cca jedna pětina dosáhla na očekávání. Tento týden lze odvozovat kursový vývoj jednotlivých titulů, ale i sektorů z hlášení firem jako jsou General Electric, IBM, Intel, J. P. Morgan Chase, Citigroup a Pfizer. Celkově bude hlásit v tomto týdnu výsledky 53 společností z indexu Standard and Poor´s 500 a z toho je 6 komponentů indexu DJIA.

Podle odhadů lze největší ziskový nárůst v hospodaření očekávat u sektorů energií a technologií, zatímco například sektor materiálů by mohl zaznamenat pokles až o 6%.

Dnešní makroukazatele dle ekonomického kalendáře budou obsahovat tyto tři položky: NY Empire State Index za leden (očekávání 22,0), dále Capacity Utilization za prosinec 05 s očekávanou hodnotou 80,5% a Industrial Production za prosinec 05 (očekává se cifra 0,6%).

Vedle tzv. earnings season bude v centru pozornosti vystoupení představitelů FED – guvernérů Reserve Bank v některých státech USA a z tohoto projevu lze vydedukovat možný další postup FED v oblasti úrokových sazeb. Prozatím na trhu převládá názor, že lednové navýšení benchmarkové úrokové sazby overnight banking rate (FED Funds) je zřejmě neodvolatelnou věcí, nicméně o postupu FED na březnovém zasedání již panují velké dohady a názory se různí až k možnému nulovému postupu FOMC FED. Trochu světla nám mohou přinést i postupně zveřejňovaná makrodata o US ekonomice.

Na forexových trzích se nyní cross rates EUR/USD pohybují na hranici 1,2101 a JPY/USD je na hranici 114,91. Zlato na NYMEX stojí 357,40 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent má hodnotu 64,08 USD za barel a Light Sweet Crude Oil February Delivery je za 65,34 USD za barel.


Afin Brokers, a.s.
Ing. J. Stoulil

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE