Certifikáty skrývají značný potenciál

17.01.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Kapitálový trh je značně složitým systémem, který nabízí řadu příležitostí. Rozhodnutí o umístění finančních prostředků je vždy složité. Dnes se podíváme na některé z možností, kam investovat.

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení a pojištění. Tuto možnost využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás každý týden jeden vybíráme. Dnes se podíváme na problematiku investování.

Fondy, akcie, dluhopisy, certifikáty, ale také káva či drahé kovy. To jsou jen některé z možností, které nabízí kapitálový trh. Zvolit tu správnou je vždy určitá alchymie. Rozhodnutí, kam finanční prostředky investovat, je vždy složité. Záleží na povaze investora, na jeho vztahu k riziku - zda zvolit rizikovější investici na úkor bezpečnosti, či zvolit konzervativnější tj. méně výnosnou, ale bezpečnější strategii. A právě do oblasti investování směřuje dotaz jednoho z našich čtenářů.

Otázka:
Dobrý den, jsem úplný nováček a přemýšlím o krátkodobé investici cca 500 tis. Kč, z níž jsem ochoten dát část i do rizikovější oblasti. V tabulkách jsem viděl např. fondy F.T JAPAN BX ACC, které nyní krátkodobě dosahují zajímavých výnosů (je to skutečně tak jak to vypadá?). Za jakých podmínek se do těchto fondů dá investovat (a zda je vůbec možné), a na kolik jsou bezpečné a likvidní ? Děkuji za odpověď.

Na tento dotaz odpovídali analytici společnosti Cyrrus, a. s.:

Odpověď:
Dobrý den, tento fond participoval na velice silném růstu japonských akcií v roce 2005. Tento trend by mohl pokračovat i v letošním roce, avšak nejsem si jistý zda je tento fond tou nejvhodnější investicí do asijského regionu. Jednak má poměrně vysoké poplatky a druhak je nominován v jenech. I to že správcem tohoto fondu je poměrně neznámá investiční společnost se sídlem v Lucembursku nepřidává našinci na transparentnosti. Pokud hodláte participovat na pohybu výše zmíněných trhů, myslím že pro vás mohou být zajímavější alternativou tzv. investiční certifikáty. Ty jsou emitovány největšími evropskými (světovými) bankami, jsou vedeny v eurech a nabízejí 100% participaci na vývoji daného burzovního indexu. Prostřednictvím těchto certifikátů můžete profitovat z pohybu téměř jakékoliv ekonomiky. Značný potenciál pro tento rok je podle nás nejen v japonském trhu, ale současně i v jihokorejském, tureckém, izraelském a rumunském. Do všech těchto trhů můžete se svou investicí vstupovat právě prostřednictvím investičních certifikátů.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE