Evropské a americké akciové trhy končily v mínusu

17.01.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Na západoevropských burzách probíhalo dnešní obchodování ve znamení převládajících prodejů a závěrečné hodnoty akciových indexů končily v červených číslech. Na tomto...

Na západoevropských burzách probíhalo dnešní obchodování ve znamení převládajících prodejů a závěrečné hodnoty akciových indexů končily v červených číslech. Na tomto stavu se podílela celá řada faktorů, jedním z nich byla vysoká cena ropy, která se obchodovala u hranice 65$  barel, jako důsledek neuspokojivého jednání s Íránem týkajícího se jeho nechutí ukončit svůj jaderný program a následných možných sankcí ze strany EU a USA. Jako další faktor by se daly vyzdvihnout neuspokojivé výsledky řady firem. Největší dnešní ztráty v indexu Eurostoxx 50 zaznamenaly telekomunikační firmy France Telekom (-2,36%) a Telekom Italia (-3,66%). Telekomunikačnímu sektoru se dlouhodobě nedaří a je tedy otázkou na jakých cenách začnou být akcie telekomunikačních firem pro investory zajímavé k nákupům.

Americké trhy zahajíly tento týden obchodování až dnešním dnem a to taktéž v červených číslech. Mezi společnosti, které se dnes neobchodovaly v mínusových hodnotách patřily z indexu Dow Jones IA Exxon Mobil, Alcoa Inc a McDonalds, který se dočkal od společnosti Friedman Bilings zvýšení cílové ceny akcií na 40 USD z předešlých 36 USD. McDonalds dále reportoval nárůst tržeb za prosinec o 5% a nakonec uzavřel obchodní seanci o (+0,35%) výše. Společnost IBM získala od firmy Gap (provozovatel obchodů s oděvy) desetiletou zákazku na správu části své IT sekce v hodnotě zhruba 1,1 mld. USD, ale ani to ji nepomohlo uzavřít obchodování v na burze v zelených číslech         (-0,20%). Výrazněji se nedařilo akciím General Motors, které uzavřely obchodování o (-2,7%) níže. 

Závěrečné hodnoty amerických indexů: Dow Jones IA 10.896,4 bodů (-0,58%), Nasdaq 2.302,69 bodů (-0,62%) a S&P 500 1.282,94 bodů     (-0,36%).

Autor článku

Pavel Brázda  

Články ze sekce: INVESTICE