Co dělat, když chci investovat do akcií?

24.05.2006 | , Finance.cz
INVESTICE


Fondy, dluhopisy, komodity, certifikáty. To je jen zlomek možností, kam uložit své volné finanční prostředky. Nesmíme však zapomenout ani na akcie. Jak investovat na tuzemském akciovém trhu?

Možnosti investování jsou v dnešní době téměř neomezené. Potenciální investor může vybírat z široké palety investičních produktů, záleží pouze na jeho postoji k riziku a investičním horizontu, tj. po jaké době investor očekává výnos. Právě výnosnost jedním z klíčových kritérií ovlivňující rozhodování investora.

Jedním z nejvýnosnějších, ale zároveň nejrizikovějších nástrojů kapitálového trhu jsou akcie. Pokud chcete dosáhnout zajímavého zhodnocení a váš postoj k riziku je pozitivní, pak stačí využít možností, které český akciový trh nabízí. Jaké to jsou?

V České republice je možné do akcií investovat buďto přes Burzu cenných papírů v Praze (BCPP) anebo přes mimoburzovní systém RM-Systém.

  • BCPP: Na pražské burze lze investovat dvěmi způsoby:
    • přes systém SPAD (Systém pro Podporu trhu Akcií a Dluhopisů) - je založen na tzv. tvůrcích trhu, kteří průběžně stanovují nákupní a prodejní kotace, tj. uměle zajišťují likviditu trhu. Obchodují se zde pouze vybrané tituly a obchoduje se v lotech (např. ČEZ 5000 ks akcií v 1 lotu). V systému SPAD je možno realizovat i tzv. maržové obchody, neboli obchody se zálohou, kdy nepotřebujete celý obnos k nákupu 1 lotu, ale stačí složit pouze zálohu.
    • přes systém KOBOS - záleží na aktuální nabídce a poptávce po daném titulu, omezení loty zde neexistuje.
  • RM–Systém: RM-S působí jako organizátor mimoburzovního trhu s cennými papíry od roku 1993. Není založen na členském principu, tj. přístup na trh RM–S není nijak omezen. Zákazníkem se může stát jakákoliv fyzická či právnická osoba bez ohledu na to zda je občanem České republiky či nikoliv.

Rada na závěr
Při investici do akcií musíte přihlédnout k výši transakčních nákladů, aby vaše investice se zbytečně neprodražila.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE