Zahraniční obchod leden - červen 1998

29.01.1999 | ,
INVESTICE


Metodická poznámka ke statice zahraničního obchodu

Hodnocení vývoje zahraničního obchodu se opírá o údaje převzaté ze zpracování Generálního ředitelství cel. Tyto údaje mají charakter předběžných údajů. Specifickou charakteristikou celní statistiky je skutečnost, že publikované údaje jsou průběžně při každém dalším zpracování aktualizovány o ty Jednotné c

elní deklarace (JCD), které se předchozího zpracování za příslušné období z různých důvodů nedostaly. Jakmile se tyto JSD dostanou do zpracování, jsou zahrnuty vždy do období, kdy zboží uvedené na JSD bylo celně projednáno. Publikovaná data za rok 1997 jsou již definitivní (podle zpracování ke dni 10.7.1998).

Metodika statistiky zahraničního obchodu prošla od liberalizace zahraničního obchodu a přechodu na celní statistiku od roku 1991 rozsáhlými změnami. Završením všech transformačních změn jsou změny, které jsou zavedeny od ledna 1996 a které jsou spojené s novelizací celní legislativy (vyhláška Ministerstva financí ČR, č. 8/1996 Sb. , která platí od 15. ledna 1996).

V současné době je statistika zahraničního obchodu v České republice po metodické stránce plně srovnatelná s úrovní statistiky v Evropské unie a zemích Evropského společenství volného obchodu.

Vývoj zahraničního obchodu v lednu - červnu 1998

Výsledky zahraničního obchodu byly od května m.r. ovlivňovány změnou kursu koruny k cizím měnám. Potvrzují to výsledky propočtu s vyloučením kursových změn v obchodě realizovaném v DM a US dolarech (71,8 % dovozu, 70,9 % vývozu). V prvním pololetí v porovnání se stejným obdobím m.r. v tomto vyjádření vzrostl objem tohoto dovozu o 3,7 % a vývozu o 19,7 %.

Nejvýrazněji vzrostl export zboží s vyšším stupněm zpracování. Vývoz strojů a dopravních prostředků vzrostl oproti stejnému období m. r. o 43,0 % a jeho podíl na celkovém vývozu se zvýšil o 3,0 bodu ve srovnání s prvním pololetím roku 1997. Naproti tomu poklesl podíl vývozu surovin, polotovarů a chemických výrobků, ale spotřebního průmyslového zboží na celkovém vývozu.

V dovozu vzrostl podíl surovin, polotovarů a chemických výrobků a podíl strojů a dopravních prostředků. Naopak vzrostl podíl dovozu potravinářského a průmyslového spotřebního zboží.

 

 

 

 

 

Zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE