On-line chat o obchodování a opcích

Jan Rohrbacher, X-TRADE BROKERS

Na vaše dotazy odpovídá Jan Rohrbacher

  • Jsou opce určeny jen profesionálům nebo jsou vhodné i pro začátečníky?
  • Jaká výše kapitálu je optimální pro začátek?
  • V jakých situacích na trhu lze opce nejlépe využít?
  • Jak využít opcí při tvorbě obchodního portfolia?
  • Jaké jsou nejčastější chyby začínajících obchodníků?
Na opce se můžete od 10.4. ptát v našem on-line chatu s odborníkem pana Jana Rohrbachera, account managera a dlouholetého opčního obchodníka společnosti X-TRADE BROKERS.

 

Otázky a odpovědi

TÉMA:

Vše o opcích: Zeptejte se Jana Rohrbachera z XTB


Strana: 1 2

(Dan , 11.4.2012 19:47)

Dobry den, chci se zeptat jestli někdo používá FX opce k zajištění devizového kurzu proti znehodnocení investice v jiné měně. Kolik zhruba dosahují náklady na takovéto zajištění (% p.a)? Děkuji za informace.

(Jan Rohrbacher , 12.4.2012 09:49)

Dobrý den. Ano, FX opce se dají použít pro zajištění rizika (hedgingu) velmi dobře. Oproti jištění proti klasickému forwardu či CFD je zde výhoda v tom, že při nákupu např. put opce na EURCZK (kdy se obáváte posílení CZK vůči EUR) stačí zaplatit jednorázovou částku (tzv. opční prémium) a můžete tak případně participovat i případně na opačném vývoji (tj. pro Vás výhodném, pokud by kurz CZK vůči EUR oslaboval, opce vyexpiruje jako bezcenná, ale nemůžete ztratit více než je právě její nákupní cena, tj. prémium) - narozdíl právě od forwardu či CFD, kde musíte příslušnou částku "dorovnat". Náklad v podobě opčního prémia se odvíjí od instrumentu, který chcete zajišťovat, délce, volatilitě, apod. Např. pro měnový pár EURCZK je to ve výši 3-4% ze zajišťované částky p.a. Toto ale beru jako 100% zajištění (při použití aktuální ceny na trhu jako striku dané opce), samozřejmě cena se může výrazně snížit, pokud byste zvolil zajištění až od nižší ceny či zajišťoval jen určitou část portfolia v zahraniční měně. Další možností je samozřejmě tzv. strategie risk reversal (zero cost), kdy náklad za nakoupenou put opci kompenzujete prodanou call opcí (čímž de facto vzniká čistá krátká pozice). Výhodou je, že Vás takováto záležitost prakticky nic nestojí, avšak kurz si pevně fixujete jak proti posílení CZK vůči EUR, tak i bohužel vůči oslabení. Musíte tak v případě oslabování CZK vůči EUR ztrátu z této pozice vykompenzovat, je to tak de facto pozice podobná klasickému prodeji na CFD.

(Jan Rohrbacher , 11.4.2012 13:16)

Dobrý den, ano o tomto jsem již v minulosti hovořil na několika svých webinářích (http://www.xtb.cz/vzdelani/archiv-webinaru). Tato situace je dlouhodobě velmi zajímavá a lze ji samozřejmě prostřednictvím opcí využít. Buďto nákupem binární opce Above (se strikem právě oněch 1.20 nebo můžete nastavit konzervativněji i nižší), přičemž riziko je zde omezeno do výše zaplacené opční prémie nebo případně prodejem put opce s podobným strikem (zde je třeba ale věnovat pozornost řízení rizika při případném pohybů ceny EURCHF dolů). Takovýto obchod bych viděl na horizont několika dní či týdnu, nikoliv však delší, vysvětlím dále. V současné době tento měnový pár "ožívá", v minulém týdnu se dokonce podařilo hranici 1.20 prolomit, ale došlo opět k zásahu Švýc. národní banky (SNB) a návratu nad tuto úroveň, zdá se, že tato úroveň je opravdu silná. To víte, v investování není nikdy nic na 100%, riziko je zde takové, že pokud by se ekonomická situace v následujících měsích zhoršila, SNB bude čelit velkému tlaku na posílení franku. Protože má de facto monopol na peníze, může ho držet na 1,20 EURCHF, jak dlouho chce, ozázkou je, jestli jí nebude vadit nárůst rezerv. Jediné na co bych si s klidem vsadil (z dlouhodobějšího pohledu) je to, že během dvou měsíců nepůjdeme příliš výrazně nad 1,20 (proto nedoporučuji nákup call opce, kde je nutnost vysokého růstu pro dosažení ziskovosti). Buď to bude držet poblíž 1,20, nebo pozvolna začne dovolovat franku posilovat, stejně jako například PBOC a peg juanu na dolar. Zatím si ale myslím, že by to ty dva měsíce ještě mohla držet na stávajících úrovních.

(Ján , 11.4.2012 12:14)

Dobrý deň, vidíte ako dobrú obchodnú stratégiu otvoriť opciu na nákup resp. predaj opcie na EURCHF? S tým, že bude sa špekulovať, že kros neklesne pod 1,2000 Ďakujem.

(Addis , 11.4.2012 12:12)

Dobrý den, slyšel jsem o minutových opcích. To se investuje opravdu jen v řádu minut? Není lepší (ziskovější) dlouhodobější opce? díky

(Jan Rohrbacher , 11.4.2012 12:59)

Dobrý den. Ano minutové opce jsou skutečně velmi zajímavý obchodní instrument. Investujete v rámci řádu jednotek nebo desítek minut na růst či pokles kurzu zvoleného trhu (doporučuji vyzkoušet platformu xOption: http://www.xtb.cz/xoption). V případě obchodování minutových opcí vidím řadu výhod - jednak vždy omezené riziko (do výše vynaložené opční prémie), dále vysoké zhodnocení investované částky (až 80% v horizontu několika desítek minut) a samozřejmě též velmi malý požadovaný kapitál (min. výše investice je stanovena na 10USD nebo ekvivalent v měně účtu) a právě možnost obchodovat jinak velmi drahé trhy (např. komoditní) i s takto malým kapitálem. Začínajícím obchodníkům, ale i obchodníkům, kterým se nedaří při obchodování forexu či akcií se doporučuji na minutové opce zaměřit. Oproti klasickému investování zde totiž vidím tu výhodu, že v podstatě mohou nastat jen 2 stavy (buďto ztráta nebo plný zisk). Nehrozí tak zde to, že např. uzavřete obchod příliš brzy (s velmi malým ziskem), avšak ztráty necháte zajít příliš daleko. Na druhou stranu jako určitou nevýhodu oproti jiným typům opcí vidím (možná trochu paradoxně) vyšší časovou náročnost, jedná se spíše o náhradu intradenního obchodování. Oproti dlouhodobějším opcím je zde ale vyšší potenciál zhodnocení účtu. Záleží tedy na obchodníkovi, jaký obchodní styl preferuje a co je cílem jeho investování. Zda jsou to spíše konzervativní dlouhodobé opční strategie (časově velmi nenáročné, skutečně stačí i několik minut denně na kontrolu portfolia) či krátkodobější investice, ovšem s vyšší mírou zhodnocení a návratnosti investovaného kapitálu.

(Radim , 10.4.2012 13:53)

Dobrý den, dle vašeho článku se zdá, že opce jsou jeden z nejlepších možných prostředků jak na trhu obchodovat... CHtěl jsem se zeptat, jaká jsou největší rizika při tomto způsobu obchodování, a čeho by se měl začátečník vyvarovat?

(Jan Rohrbacher , 10.4.2012 15:12)

Dobrý den. Opravdu si myslím a jsem o tom přesvědčen, že opční obchodování patří k jednomu z nejlepších obchodních stylů, díky obrovské variabilitě opcí lze nalézt skutečně takové strategie, které vyhovují velmi konzervativním obchodníkům, stejně jako takové, které preferují naopak obchodníci s vyšším apetitem k riziku (ovšem tomu adekvátního zisku). Když jsme u toho rizika - je dobře, že se na něj ptáte, protože bohužel řada obchodníků se soustředí primárně na zisky, avšak na rizika už nikoliv. U nákupu vanilla opcí platí, že de facto jediným rizikem je právě ztráta vynaložené opční prémie, což sice na první pohled může vypadat slibně (zejména v kombinaci neomezený zisk x omezená ztráta, jak je tomu např. u nákupu call či put opce), nicméně pro ziskovost celé strategie je zapotřebí, aby byl překonán bod nulového zisku (detailně se tomuto budu věnovat v příštím díle seriálu), což nemusí být zrovna jednoduché. Zjednodušeně řečeno, trh se musí pohnout Vámi předpokládaným směrem, jinak opce expiruje jako bezcenná, případně za nižší než nakoupenou cenu a realizujete tak ztrátu. U prodeje vanilla opcí naopak platí, že max. zisk je omezen do výše obdržené opční prémie, nicméně ztráta je (teoreticky) neomezená - pokud jde trh proti Vám (např. prodáte put opci a cena na trhu klesne o 10%), pak to může být opravdu nepříjemná záležitost. Pamatujte ale, že klíčem k úspěchu v případě, že opce prodáváte (a inkasujete tak ihned v době otevření opční prémium), je právě umění uzavřít opci v případě nepříznivého vývoje (pohybu ceny na trhu proti Vám) i s drobnou ztrátou ještě před okamžikem expirace a vyvarovat se zbytečným nepříjemnostem. Jako největší riziko tedy při obchodování vanilla opcí vidím právě nesprávné řízení (nebo spíše neřízení) obchodu v případě prodeje opcí. Je samozřejmě velmi lákavé prodanou opci umístit na takovou úroveň (strike), který je daleko od aktuální tržní ceny s tím, že k jeho překonání nedojde. Ano, v drtivé většině případů nedojde vůbec ani k jeho ohrožení, nicméně je třeba mít i plán na to, co dělat v situaci, kdy by došlo. Pokud takový plán chybí, může to znamenat nepříjemnou ztrátu. Pokud Vám mohu doporučit, tématu opčního obchodování, řízení rizik a opčním strategiím se věnuji na svých webinářích, můžete si je stáhnout z archivu na této stránce: http://www.xtb.cz/vzdelani/archiv-webinaru Detailně se pak tématu obchodování základních strategií s vanilla opcemi budu věnovat v příštím pokračování opčního seriálu.

(Mira K. , 10.4.2012 13:22)

Dobry den. Zaujal me dnesni clanek o opcich. Chci se zeptat, jaky je potreba minimalni kapital, abych mohl zacit takto investovat. A jaky je doporuceny kapital do zacatku? Dekuji

(Jan Rohrbacher , 10.4.2012 14:43)

Dobrý den, děkuji. Co se týká minimálního kapitálu, účet můžete založit již s částkou 20 tis. korun. V rámci opční platformy ihned uvidíte, jaký náklad v podobě opční prémie je vyžadován, v minimálních objemech to mohou být skutečně jen stovky korun, takže je to velmi dostupná záležitost. Osobně se domnívám, že opce jsou právě díky této malé kapitálové náročnosti mnohem vhodnější pro začínající obchodníky než např. obchodování akcií či futures. Doporučený kapitál je samozřejmě hodně subjektivní věc, ale osobně bych směřoval k cca 100 tis. korun (záleží zde ale na mnoha faktorech, zejména představě zhodnocení, investičním horizontu, apod.). Záleží na možnostech obchodníka - samozřejmě, že platí, že čím více kapitálu, tím lépe - nabízí se lepší možnosti diverzifikace obchodního portfolia, kombinace více strategií, obchodních stylů, apod. Pokud ale s obchodováním opcí zcela začínáte, můžete začít obchodovat jen s malými objemy se základním vkladem 20 tis. Kč, a v případě úspěšného obchodování případně vložit na účet další prostředky.

Strana: 1 2

 
 
 
reklama