Newyorská burza šla prudce dolů

09.03.2000 | ,
INVESTICE


Newyorskou burzu Wall Street pronásleduje v posledních dnech jedna rána za druhou

Newyorskou burzu Wall Street pronásleduje v posledních dnech jedna rána za druhou. Drtivý, více než třicetiprocentní propad chemického koncernu Procter & Gamble poslal včera klíčový Dow Jonesův index do čtvrté největší bodové ztráty v historii. "Tragédie" na akciovém trhu byla navíc umocněna tím, že Procter & Gamble který je aktivní ve 140 zemích světa včetně Rakony v ČR ztratil během jediného dne mohutných 35 miliard dolarů ze své hodnoty. Problém spočívá v tom, že vedení koncern

u varovalo, že jeho zisky ve druhém a třetím čtvrtletí neporostou podle plánu. Navíc prý dosáhnou jen poloviny loňské hodnoty.

Ještě nedávno Wall Street lámal rekordy

Za celý loňský rok přitom Procter & Gamble, který vlastní známé značky jako Max Factor, Ariel nebo Pampers, získal 3,7 miliardy dolarů. Koncern se netají ani snahou výrazně snížit náklady tím, že z celkového počtu 110 tisíc zaměstnanců propustí téměř čtvrtinu. "Barometr" obchodování na největším akciovém trhu světa ztratil téměř čtyři proce

nta a poklesl na hodnotu 9796,03 bodů. Ještě před několika týdny však Dow Jones atakoval jedenáctitisícovou hranici. Newyorská burza je všeobecně považována za trh číslo jedna, podle něhož se chovají burzy v ostatních vyspělých ekonomikách ve světě.

Propad

Dow Jonese nevydržel ani technologickými tituly nabitý mimoburzovní trh Nasdaq. Jeho index se nakonec vzdal všech počátečních zisků (připsaných zejména na konto počítačového gigantu Microsoft) o 1,16 procenta na 4847,84 bodu, když na počátku včerejšího obchodování dočasně překonal magickou hranici 5000 bodů. Zjednodušeně řečeno: akcie tradičních firem "staré ekonomiky" bez problému strhly dolů i technologický sektor "nové ekonomiky". Procter & Gamble, byť měl na tom největší podíl, nebyl totiž jediným "tahounem" propadu. K poklesu na burze přispěly i renomované značky jako General Electric nebo 3M. Aby toho nebylo málo, trh stále pronásledovala pondělní slova šéfa americké centrální banky Alana Greenspana o nutnosti dále ochlazovat ekonomiku zvyšováním úrokových sazeb.

Zdroj: LN z 9. 3. 2000


Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE