Supernova komodit září

02.07.2007 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Proč komodity? Za prvé, nacházíme se v dlouhodobém vzestupném trendu, který nastartoval v roce 1999 … Podíval jsem se do historie a zjistil, že nejkratší růstový trend trval 15 let, nejdelší pak 23 let. Jestliže je historie naší učebnicí, stávající růstový trend by měl skončit někdy mezi lety 2014 až 2022.

To není predikce, jedná se jen o interpretaci historie. Ano, některé komodity již vyrostly, ale jen pět nebo šest trhů zatím vytvořilo historická maxima. … Stříbro je 75 % pod historickým maximem, zlato 30 %. Cukr je 80 % pod historickým maximem, kukuřice 50 %, bavlna 60 %. A to hovoříme o nominální hodnotě, co teprve, kdybychom zahrnuli inflaci. To jsou slova Jimiho Rogerse, univerzitního profesora a spoluzakladatele fondů Quantum (spolu s Georgem Sorosem).

Museli byste žít na pustém ostrově jako Robinson, abyste nevěděli, co se děje na světových komoditních trzích. Všichni víte, že cena ropy v letech 1999 až 2006 vzrostla na sedminásobek. Všichni tankujete benzin a každá návštěva čerpací stanice vám vyráží dech. Podobný vývoj jsme mohli za pouhého čtyři a půl roku sledovat na mědi, ani drahé kovy nezůstaly pozadu. Nyní „zvedají hlavu“ obilniny a olejniny. V růstovém trendu je pomerančový koncentrát.


Co je komoditní supercyklus


Všichni vědí, že ekonomika se pohybuje v cyklech, u komoditních trhů je to naprosto stejné. Přebytek nabídky vyvolá propad cen a uzavírání dolů, omezení investic do nových nalezišť, s růstem ekonomického cyklu najednou začnou komodity chybět, otevřít nové doly, nalézt nová naleziště trvá celé roky. A právě zde startuje supercyklus. Podívejme se do druhé poloviny devadesátých let, všichni byli doslova opilí z technologií, výpočetní techniky a internetu, do klasického těžebního průmyslu nechtěl investovat nikdo. Ceny komodity byly přitom na dvaceti, třiceti i víceletých minimech. Muselo se to stát.

V dvacátých letech minulého století tyto témata podrobně studoval Kondratieff, Američané Dewey a Dakin pak teorie rozvinuli v knize Cycles – The Science of Predictions vydané v roce 1947. Všichni uvedení autoři hovoří, že jeden supercyklus trvá padesát až šedesát let, tedy dvacet pět až třicet let nahoru a pak zase dolů. Zároveň přitom zdůrazňují, že cena v průběhu růstu kolísá, tedy pokud jde dvacet pět let nahoru, korekce směrem dolů může trvat i několik let. Nejedná se o žádnou alchymii, ale o seriózní studii historických dat cen komodit, úrokových sazeb, inflace a dalších ekonomických dat. Cykly nejsou výplodem fantazie, reagují na fundamentální změny ve společnosti, na světové války, na průmyslové revoluce, na velké inovace v dopravě a komunikaci a na mnoho dalších faktorů. Na jejich studie pak navázal jeden ze světových investičních guru – Jim Rogers, jehož citátem je uvozen tento článek.

Autor článku

Jiří Šťastný  

Články ze sekce: INVESTICE