Ceny ropy promlouvají do cen pohonných hmot

16.08.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Při pohledu na stojany benzínových pump nemůže být motorista příliš nadšený. Nejen rostoucí ceny ropy, ale také doba dovolených a zvýšená poptávka vyhnala ceny o několik korun nahoru.

Téma: Pohonné hmoty od A do Z

Dávno v nenávratnu jsou doby, kdy nám na plnou nádrž stačila pětistovka. Neustále rostoucí poptávka po ropě během let několikanásobně zvýšila ceny tohoto černého zlata, což se podepsalo i na cenách pohonných hmot. Právě ropa totiž dokáže výrazně ovlivnit, jaká cena je k vidění na čerpacích stanicích. Svůj díl viny nese i zvyšující se poptávka po pohonných hmotách.

V dnešních dnech se celorepublikový cenový průměr pohybuje kolem 30,40 za litr Naturalu, nafta je o zhruba 2 koruny levnější. Přitom není to tak dávno, kdy byly cenytěchto komodit podstatně přijatelnější. Koncem letošního února se na stojanech benzínových pump objevovala cena těsně nad 26 korun. Za tuto cenu mohli tankovat jak majitelé benzínových, tak i dieselových motorů.


Jednou nahoře, jednou dole


ropa.jpgJedním z důvodů pro čtyřkorunové zvýšení byl vývoj na světových trzích, resp. cena ropy, která se za poslední půlrok dokázala z 50 dolarů za barel vyšplhat až k osmdesátidolarové hranici. Nyní se pohybuje zhruba o 10 dolarů méně. Ropa dokáže reagovat na celou řadu událostí. Válečné konflikty a nepokoje či jiné geopolitické vlivy, krátký výpadek některého z ropných vrtů a pokles ropných zásob nebo přírodní katastrofa v podobě vichřice či požáru. To vše může řádně zahýbat s poptávkou po ropě, tudíž i jejími cenami. Promítnout se mohou i zanedbatelnější pro českou veřejnost na první pohled nepodstatné události.


Léto a dovolené se promítnou do cen


Odhadnout vývoj, kterým se pohonné hmoty budou vyvíjet, není nikdy jednoduché. Přesto není náhodou, že právě začátkem školního roku se cena pohonných hmot začíná postupně snižovat. Na podzim je tak benzín i nafta o několik korun nižší než například uprostřed letní sezóny (alespoň v posledních 3 letech tomu tak bylo). Doba dovolených svádí k cestování, čímž se zvyšuje spotřeba pohonných hmot, tedy i poptávka. Dá se předpokládat, že podobný vývoj nastane i v tomto roce, což dokazují i poslední dny, ve kterých průměrné ceny u čerpacích stanic o pár haléřů poklesly.

Graf: Vývoj cen naturalu a nafty v posledních 3 letech

phm.jpg

Zdroj: CCS


Nezapomeňme na daně


Přestože ropa, resp. její vývoj na světových trzích dokáže promluvit do konečných cen pohonných hmot, majoritní vliv mají všudypřítomné daně. Více než polovina částky, kterou zaplatíte za natankování, totiž putuje do státního rozpočtu (viz včerejší fintrik s názvem Daně tvoří více než polovinu ceny benzínu).

 

Pohonné hmoty od A do ZV naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků si tentokrát můžete přečíst o pohonných hmotách. Dozvíte se jaké alternativní pohony mohou dnešní automobily pohánět, jak se tvoří cena pohonných mhot, jak je ovlivňuje cena ropy a v neposlední řadě jak ušetřit na výdajích na pohonné hmoty.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE