Atlantik: Češi s námi objevují zahraniční trhy

27.08.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Společnost Atlantik patří mezi nejvýznamnější obchodníky s cennými papíry u nás. S Janem Schiesserem, předsedou představenstva, jsme si povídali nejen o investování a dění na kapitálových trzích, ale i konkurenci či vstupu společnosti na Slovensko.

Poměrně nedávno došlo nejen ke změně loga, ale i celé korporátní identity společnosti. Co bylo důvodem pro změnu? A přinesl tento krok své ovoce?
Hlavním důvodem bylo představit jednotnou tvář celé finanční skupiny ATLANTIK, která se do letošního roku prezentovala pouze jako dvě oddělené a různě vypadající jednotlivé společnosti. Kromě zastřešení do holdingu KKCG Finance jsme tak chtěli představit našim stávajícím a potenciálním klientům kompletní portfolio služeb, které celá skupina nabízí. O tom, že tento krok své ovoce přinesl rozhodně svědčí tisíce potenciálních klientů, které naše nová komunikace oslovila a přivedla na naše internetové stránky www.atlantik.cz.

Patříte mezi největší obchodníky s cennými papíry, alespoň pokud jde o objem obchodů. Ten se jen za loňský rok meziročně téměř o třetinu zvýšil. Co stojí za těmito úspěchy?
Rozhodně velmi individuální přístup k našim klientům a schopnost rychle a správně reagovat na aktuální dění na finančních trzích, stejně jako iniciativa našich analytiků a makléřů v proaktivním vyhledávání nových investičních příležitostí na trzích nejen v ČR, ale i ve střední Evropě a vyspělých trzích.

Přesto k nejvyšším příčkám je ještě notný kus cesty. Jak se stát lídrem?
Bezesporu tím, že si stanovíme priority v čem se chceme stát lídrem. Na rozdíl od některých našich konkurentů se nezabýváme tolik institucionální klientelou, a teprve tato změna by nás katapultovala do vyšších objemových příček. Naším cílem však není objem, ale zisk z objemu, který můžeme nabídnout našim klientům. A v tom jsme na českém trhu lídrem již dnes.

Na tuzemském kapitálovém trhu panuje dosti velká konkurence. Proč by si měl potenciální investor vybrat právě ATLANTIK?
ATLANTIK je již několik let nejsilnějším nezávislým obchodníkem na českém trhu a nabízí nejširší portfolio služeb pro klienty, kteří se chtějí orientovat na celý středoevropský region. Jako finanční skupina pak dokáže najít ideální řešení pro drobné i kvalifikované investory se záměry v rozměru od desítek tisíc až po stovky milionů, jak o tom svědčí tisíce našich spokojených klientů.

Rostoucí objem obchodů svědčí o stále větší popularitě a určité ztrátě konzervativnosti českého drobného investora. Přesto na termínovaných vkladech a běžných účtech občanů pořád leží stamiliardy korun. Proč? Panuje mezi českou veřejností stále nedůvěra ve finanční instituce, resp. investování?
Podle mého názoru na českém trhu panuje spíš neznalost než nedůvěra. Subjekty kapitálového trhu jsou pro dnešního drobného investora zahaleny příliš temnou rouškou a pro člověka, který ve finančním světě není zběhlý, rozhodně chybí návody, čím a jak se řídit, podané srozumitelnou formou. To je i jedním z hlavních cílů nové komunikace skupiny ATLANTIK.

Koncem loňského roku byla jednomu z obchodníků s cennými papíry odebrána licence. Může tento krok ovlivnit pohled české veřejnosti na kapitálový trh? A co vůbec soudíte o znalostech a investičním povědomí českého obyvatelstva?
Česká veřejnost se o odebrání licence některému z obchodníku moc nedozví, protože se o kapitálový trh jako takový v tuto chvíli příliš nezajímá. Nezapomínejme, že investují dnes pouze 4 % obyvatelstva. Toto téma je spíš projednáváno v odborných kruzích. K širší veřejnosti se tak dostávají kusé informace, které nikdy nedokáží vysvětlit samu podstatu problému. Vzhledem k tomu, že je v tuto chvíli český finanční trh, na rozdíl od 90. let, minulého století stabilizován, konec jednotlivého subjektu na trhu ho nemůže nijak ohrozit. Denně obchodní svět opouštějí desítky firem a jejich odvětví to nepoznamenává.

Pokud bych se jako naprostý laik rozhodl začít investovat do některého z instrumentů prostřednictvím vaší společnosti, co vše je zapotřebí, abych tak mohl učinit?
Ideální je kontaktovat nás na naší bezplatné lince 800 12 26 76 nebo na www.atlantik.cz. Před tím byste si měl pouze rozmyslet, proč chcete investovat. Vše ostatní s Vámi proberou naši odborníci. Je to velmi prosté a jednoduché.

Atlantik FTNabídka vašich služeb se neomezuje jen na akcie, ale je možné investovat i do méně standardních nástrojů kapitálového trhu, jako např. investiční certifikáty, warranty či futures kontrakty. Jaký zájem je o tyto instrumenty?
Atlantik si zakládá na individuálním přístupu ke klientovi. Díky tomu dokážeme všem zájemcům pomoci zorientovat se v nabídce méně standardních produktů a každému doporučíme portfolio tzv. na míru. Zákazníci potom vidí, že tyto produkty nejsou extrémně složité a proto jejich zájem o ně neustále roste. Určitě mají na českém trhu veliký potenciál. Ukazují to i zkušenosti např. z Německa nebo Rakouska.

Tuzemský kapitálový trh v posledních třech letech mohl investorům přinést poměrně solidní zhodnocení. Jaký vývoj očekáváte v dalších měsících? Bude následující rok stejně úspěšný jako roky předchozí?
Domnívám se, že vývoj v druhé polovině roku 2007 bude vzhledem k aktuálnímu vývoji převážně závislý na vývoji v zahraničí, a to konkrétně na situaci ve finančním sektoru. Dalším významným indikátorem bude ekonomický vývoj v USA. Rozšiřující se obavy o vývoj zámořské ekonomiky pouze více podněcuje nervozitu investorů. Z pohledu českého trhu se domnívám, že situace z předešlých tří let byla spíše výjimečná a to díky jednorázovým faktorům, jako byl vstup země do EU. Myslím si, že zisky, které jsme viděli v uplynulých letech, se již nebudou opakovat a náš trh se bude přibližovat standardním západním trhům. To znamená, že již nepředpokládám tak výrazný růst (průměr 34 % p.a. za poslední 3 roky), ale pokud se světová ekonomika nedostane do recese tak předpokládám růst v mezích 8-12 % p.a.

Kterému titulu dáváte největší šanci stát se v letošním roce tahounem burzy?
Tahounem burzy bych označil společnost ČEZ. Jedná se o silnou společnost a svým významem v indexu PX své postavení nadále zvýrazňuje. Nadále se mi rovněž líbí Zentiva, která je aktuálně zmítána snížením výhledu na rok 2007 a aktuální situací na světových burzách. Nicméně se domnívám, že fundamentálně zůstává Zentiva silnou společností.

Aby byla pražská burza pro investory ještě atraktivnější, je třeba přilákat větší počet kvalitních emisí. Proč se tuzemské společnosti burze vyhýbají a nemají odvahu vstoupit?
V současnosti již nelze říci, že by české společnosti neměly odvahu vstoupit na pražskou burzu. Existuje několik firem, které již jsou ve velmi pokročilé fázi příprav uvedení svých akcií na trh (tzv. IPO neboli „initial public offering“). Výsledky jejich snažení uvidíme již letos na podzim. Zároveň je více společností, které zvažují vstup na akciový trh jako jednu z alternativ financování svého dalšího rozvoje nebo možnosti, jak částečně snížit majetkové podíly stávajících akcionářů. Důvodem menšího počtu emisí než tomu je například v sousedním Polsku, je odlišný vývoj firem po roce 1989 – konkrétně mám na mysli způsob privatizace. Svoji roli hraje také velký zájem zahraničních investorů o kvalitní domácí společnosti. Akcie těchto firem tak v minulosti končily spíše v rukou zahraničních investorů než na pražské burze. Do příštích let jsem však optimista a věřím v příchod 2-3 kvalitních společnosti ročně.

V polovině června jste se rozhodli expandovat a vstoupit i na slovenský trh. Co bylo důvodem pro vstup na slovenský kapitálový trh?
Slovenský trh je velice specifický, zejména tím, že bratislavská burza nedává svým výkonem a prakticky absencí akciové složky slovenským investorům dostatečný prostor k rozletu. Slovenská důchodová reforma naopak přiblížila kapitálový trh mnohem většímu množství drobných investorů. Chceme těchto dvou skutečností využít a nabídnout slovenským investorům možnosti investovat v celém regionu střední Evropy, který je naší nespornou konkurenční výhodou. Prostřednictvím Atlantiku se navíc slovenští investoři mohou dostat na 104 světové trhy. Zároveň chceme využít potenciálu slovenského trhu pro nabídku našich služeb a produktů.

Dá se vůbec porovnat český a slovenský drobný investor? V čem se liší a co mají naopak společného?
Češi i Slováci si jsou v mnohém podobní - jsou více méně konzervativní a preferují jistotu. Slovenští investoři možná o trochu více, protože mají řadu negativních historických zkušeností a ztratili mnoho peněz v obdobě našich kampeliček (např. Drukos). Na druhou stranu vědí díky důchodové reformě o investování více než český investor. Stovky našich slovenských klientů proto velice dobře ovládají český trh a aktivně se podílejí na jeho vývoji, precizně sledují i dění v celé střední Evropě.
Co se trhu týká, pak ten slovenský s menším zpožděním kopíruje vývoj českého trhu. Konkrétně se to projevuje celkovým složením investic, které je na Slovensku stále konzervativnější.

Poslední otázka - je náš východní soused na delší dobu poslední zastávkou nebo plánujete další rozšiřování, ať už kterýmkoliv směrem?
Slovensko je jen prvním a logicky nejsprávnějším krokem. Nicméně díky spojení se světovou makléřskou sítí Auerbach Grayson nabízíme již dnes našim klientům své služby i na ostatních středoevropských trzích a investorům z těchto zemí pak na pražské burze. V tomto regionálním duchu budeme pokračovat i v dalších měsících a letech a naše regionální spojení přinese několik velmi zajímavých novinek pro naše české i slovenské klienty. Rozhodně budeme nadále sledovat velice zajímavý vývoj v nových členských zemích EU.

Děkuji za rozhovor
Lukáš Buřík, Finance.cz

 

Jan SchiesserJan Schiesser vystudoval Central European University, obor ekonomie, a Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity, obor finance. Ve společnosti Atlantik pracuje od roku 1996, v jejím vedení společnosti pak nepřetržitě od roku 1998. V rámci různých pozic se podílel na realizaci a řízení řady projektů z oblasti podnikových financí, obchodování s cennými papíry, prezentacích pro zahraniční investory a správy aktiv. Byl zodpovědný za projekty v oblasti investičního bankovnictví, vývoji nových produktů a rozšíření činnosti např. v oblasti obchodování komodit. Patří mezi nejvýznamnější finanční odborníky, a proto se s jeho komentáři můžete setkat nejen na stránkách Hospodářských novin, v časopisech Ekonom a Euro, ale třeba i ve Financial Times. Specializuje se především na finanční trhy, privatizaci a fiskální politiku. V ATLANTIKu je zodpovědný za řízení společnosti a personální politiku. Jako předseda představenstva holdingu KKCG Finance odpovídá za strategii a řízení skupiny ATLANTIK.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE