Tradeři: Důležité je naučit se přijímat ztráty (3. díl)

10.09.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Ron Schoemmell a Valdi Thorkelsson se obchodování věnují řadu let. Své bohaté zkušenosti předávají studentům na svých seminářích. Proč se rozhodli učit druhé a jaké byly jejich lektorské začátky, to se dozvíte ve třetím a zároveň posledním dílu našeho rozhovoru.

Za svou 25 letou kariéru učili Ron Schoemmell a Valdi Thorkelsson již stovky a stovky traderů. Své znalosti a zkušenosti využívají i na svých seminářích, na kterých obchodují na živo své daytradingové strategie. Nedávno zavítali i do Prahy a my vám s nimi přinášíme třetí, poslední díl rozhovoru, který vám poskytne odpovědi na řadu otázek a případně vám dodá odvahu k investování na kapitálových trzích.

Přečtěte si první a druhou část rozhovoru s dvojicí světoznámých traderů.


Když se ještě vrátíme ke ztrátám – jak můžeme ztráty omezit? Jak si na ně můžeme zvyknout? Jak se naučíme ztráty přijímat?

Valdi: Nejdůležitější je najít se trenéra nebo učitele, který vám ukáže, jak na to. Druhou možností je prostě jít do toho, párkrát to zkusit a zbankrotovat. Takže buď sám pohoříte a naučíte se to tím méně snadným způsobem nebo budete mít někoho, kdo vám dokáže dát dobré vzdělání, kdo to s vámi bude názorně nacvičovat, a naučí vás vidět, že tím, že přijmete ztráty, můžete ve skutečnosti vydělávat peníze. Dám vám příklad: když obchodoval můj syn, byl mnohem lepší než já. Když začínal, dělal jsem mu učitele, tak se to naučil. Naučil se zadávat stop příkazy. Já žádné stop příkazy nepoužíval, takže jsem prohrával. Pokud se naučíte něco dělat špatně, pak je těžké tento zlozvyk změnit.

Ron: Co bych ještě doporučil, je neunáhlovat se. Nemějte s novou kariérou obchodníka příliš naspěch. Nespěchejte, abyste vybrakovali svůj účet, utíkali na burzu a vrhli se do obchodování. Spousta lidí považuje simulovaný trénink za ztrátu času, nechtějí tomu věnovat čas. Ovšem právě software pro elektronické obchodování a datové aplikace s reálnými údaji vám pomůže při obchodování. Můžete kupovat i prodávat, pak se podíváte na svůj denní účet a vidíte, jestli jste v zisku nebo ve ztrátě. Živé obchodování to samozřejmě nenahradí. Jakmile použijete v obchodování skutečné peníze, objeví se celá řada emocí, které hrají roli a které při simulaci chybí. Ale potřebujete zkoušet a dělat tolik chyb, kterým se prostě nevyhnete. Právě simulace umožňuje udělat množství chyb, aniž vás to stojí skutečné peníze. Po určitém čase, až dosáhnete v simulacích stálé úrovně ziskovosti, je to pro vás znamení, že jste připraveni začít obchodovat se skutečnými penězi. Neměli byste však obchodovat se skutečnými penězi, dokud nemůžete prokázat ziskovost v simulacích.

Proč jste se rozhodli podělit se o své dlouholeté zkušenosti s dalšími lidmi? Proč jste se rozhodli učit druhé?

Valdi: No, vlastně jsme se tak nerozhodli, byli jsme vlastně donuceni.

Ron.jpgRon: Ano, nebylo to žádné skutečné rozhodnutí, že půjdeme a otevřeme kurz obchodování. Celé to začalo, když jsem před pár lety napsal nějaké články do jednoho nejmenovaného časopisu o daytrading obchodování a lidem se články moc líbily. Vždycky jsem je podepisoval -rs-, používal jsem pseudonym, zůstával jsem v anonymitě. Jenže čtenáři začali psát do redakce: „Podívejte, tohle se nám opravdu líbilo, můžete sehnat ještě nějaké články od toho chlápka?“ Trvalo to asi rok, napsal jsem celou sérii článků o obchodování a o svých zkušenostech, zdarech i nezdarech a ztrátách. Lidé byli ohromně nadšení a chtěli abych je něco naučil. Já o ničem podobném ani neuvažoval, navíc neměl jsem na to čas. Redakce na mě tlačila až jsem svolil k jedné lekci, ovšem pod podmínkou, že si o tom promluvím s Valdim, protože jsme obchodovali společně, nechtěl jsem do toho jít sám.

Takže to bylo díky velkému tlaku veřejnosti?

Ron: Ano, prostě nás přemluvili. Abych to zkrátil, požádal jsem Valdiho, aby se připojil, protože dát dohromady kurz, to je spousta práce, a my jsme měli na hodně věcí stejný názor. Zkrátka vypsali jsme první seminář a nakonec nás to opravdu bavilo. Vydělali jsme trochu peněz, lidé nás pár dalším doporučili, no a příští měsíc jsme měli další seminář. Opravdu to fungovalo, bavilo nás to, pak volali další lidi a my byli rádi, protože jsme se u toho bavili. A je pravda, že učitel se ve skutečnosti naučí víc než studenti. My jsme se tím opravdu zároveň učili. Tím, že jsme učili lidi, co děláme, museli jsme si to všechno sepsat, vše co děláme, jak v praxi postupujeme.

Valdi: Museli jsme si sednout a všechno vyčíslit, abychom ta čísla měli později po ruce…

Ron: To nám opravdu pomohlo, abychom byli více ukáznění a abychom si věci lépe uspořádali. Dozvěděli jsme se tak hodně o svém vlastní obchodování. Na začátku jsme měli čtyři pět lidí, počet se ale neustále rozrůstal.

Valdi: Celé to trvalo asi tak pět šest let. Dělali jsme ty kurzy v Ronově domě, v jeho obchodní kanceláři, dokud nám nezačalo být těsno …

Ron: …manželka mi nedovolila mít v domě tolik lidí, to je celé…

Jak často jste se scházeli?

Valdi.jpgValdi: Nejprve jsme dělali kurzy jednou za měsíc, tehdy to nebyly studijní kurzy. Pak jsme frekvenci snížili, a teď pořádáme seminář tak jednou za tři až čtyři měsíce a většina našich studentů to bere jako studijní kurz.

Ron: Počet posluchačů se rozrostl, ale baví nás to, vidíme to zas z druhé strany. Líbí s nám to, trochu cestujeme, vidíme, jak naše metody používají druzí, a pořád ještě obchodujeme, ať děláme cokoli. Pořádáme semináře obchodování a dostáváme dobrá hodnocení. Je v tom hodně peněz a je to celkem slušná živnost. A celé to začalo, jako začíná spousta podniků. Kdybyste se mě zeptali před patnácti lety, jestli budeme sedět tady v Praze a budeme milionáři, řekl bych: ani náhodou. Protože tehdy jsem ani nikoho neznal, nikdo nevěděl, kdo jsem. A tak to celé začalo. Začínali jsme jako malá společnost a pořád jsme malá společnost, ale udělali jsme pár opravdu dobrých věcí, na které jsme pyšní.

A moje poslední otázka - vždycky jste na seminářích pracovali spolu?

Ron: Ano, od úplného začátku, od prvního dne.

Valdi: Celé pojetí jsme vypracovali společně. Vlastně jsme se na jednom semináři před lety potkali, zjistili jsme, že ten týden tam jsme sami dva. Zůstali jsme v kontaktu a oba jsme měli pocit, že to, co jsme se na semináři naučili a dozvěděli, bylo celkem k ničemu. Ale Ron už tehdy něco uměl. Potřeboval na různých věcech ještě pracovat, to víte… řízení peněz, řízení obchodu, zakončení obchodu, a podobné věci. Dali jsme hlavy dohromady a zůstali v kontaktu. A výsledkem té spolupráce je pojetí, které vyučujeme.

Ron: Museli jsme se jeden druhého ptát, neměli jsme ponětí...

Valdi: …jen základy…

Ron: Bylo to nějak takhle: já mám tyhle jednoduché principy, jen potřebuju vydělat peníze, co si myslíš o tomhle…?

Valdi: Tím se vlastně vysvětluje, proč jsme se sebrali a začali dělat semináře … [smích]

Ron: Od té doby jsme je ještě zdokonalili, ale základy se zas tolik nezměnily. Způsob, jak učíme a jak vedeme prezentace, se hodně zlepšil.

Všechno se tedy posunulo k dokonalosti. Nebo ne?

Valdi: Je jen jeden vzorec, který za ta léta funguje hůř. Ale věříme, že to není naší výukou, ale proto, že došlo ke změně struktury trhu po zavedení 24 hodinového obchodování.

Ron: Důvodem je nižší volatilita, o které jsme již mluvili. Nedochází k tak velkým zlomům jako dřív.

Valdi: Takže tenhle konkrétní vzorec je méně efektivní na finančních trzích, které jsou dnes otevřené 24 hodin denně, ale krásně funguje na trzích s fyzickými komoditami, na trzích s obilím a podobně.

Ron: Nechali jsme si jej v zásobě, protože stále má jistou cenu, ale nepoužíváme jej tak často.

Valdi: Prostě jsme jej nahradili jinými vzorci. Tak to celé drží pohromadě.


Děkuji vám oběma za rozhovor.
Tomáš Cína

Poděkování za zprostředkování rozhovoru patří asociaci CNATA.

 

Autor článku

Tomáš Cína  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE