Co dělat, když chci investovat do fondů?

08.11.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Je mnoho možností, jak zhodnotit své peníze. Jednu z nich nabízí i podílové fondy, které jsou určeny zejména drobným investorům. Jak složité je kolektivně investovat do podílových fondů? A jak vybrat ten správný fond?

Zdá se, že nastává příznivá doba pro investování. Česká ekonomika slušně šlape, příjmy obyvatelstva se zvyšují. Solidní výsledky vykazuje i tuzemský kapitálový trh, což je ideální čas pro investování. Co ale dělat, když nemáme miliony na investování? Stačí nám pár tisíc? Ano. A jak je složité se stát podílníkem investiční společnosti? Velice snadno.


Jak vybrat podílový fond?


Neuplyne měsíce, aby některá z finančních institucí nepřišla na trh s novým fondem. Nabídka se tak neustále rozšiřuje a vybrat ten správný fond nemusí být vůbec jednoduché. V současné době existuje hned několik základních kategorií podílových fondů, které se od sebe vzájemně odlišují investičními cíly, rozložením rizika a časovým horizontem, po kterém by měly přinést výnos. Přesto jsou určité indicie, které mohou s výběrem pomoci.

  • postoj klienta k riziku – nejdůležitější kritérium při výběru fondu. Agresivní investiční strategie přináší sice vyšší míru rizika, ale i možnost vyššího zhodnocení, naopak konzervativní strategie sází na bezpečnost.
  • zhodnocení – přestože výnosy minulé nejsou zárukou výnosů budoucích, vývoj může mnohé napovědět.
  • poplatky – výše poplatků může „znehodnotit“ případný výnos

Další kritéria pro výběr fondu:

  • finanční zázemí a dlouhodobá stabilita
  • zkušenosti a schopnosti managementu fondu
  • informační otevřenost a image fondu
  • marketingová strategie
  • dodržování etických principů

Pokud máte vybrán ten správný fond, který vyhovuje vašim požadavkům, pak už stačí zajít do banky či jiné finanční instituce, která fond nabízí a zeptat se na možnost koupě podílových listů.

Jak najít práci?

Základní investiční pravidlo říká, že prodělat může každý. Ale pravděpodobnost, že přijdete o všechny investované peníze, je u podílových fondů velmi malá. Podílový list totiž můžete kdykoliv zpět prodat a tím hloubku své ztráty eliminovat!

 

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE