Nákup švýcarského franku

20.11.2007 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Nestabilita finančních trhů, problémy největší ekonomiky světa a snižování významu dolaru jako rezervní měny, stejně jako výborná kondice švýcarské ekonomiky a politická neutralita činí ze švýcarského franku jednu z nejstabilnějších měnových investic.

Co dělají spekulanti, když jim finanční trhy padají přímo před nosem? Většina zavře oči a doufá, že až je opět otevřou, budou jejich obrazovky zelené jako horské louky. I když je tato investiční strategie velmi jednoduchá a oblíbená, zkušení investoři ji mírně vylepšují o „protitrendovou složku“ v podobě drahých kovů nebo švýcarského franku.

Bez okolků můžeme říct, že švýcarský frank je považován za jednu z nejstabilnějších investic. Politická neutralita, ekonomika založená na poskytování služeb s vysokou přidanou hodnotou i krásná příroda jsou hlavními faktory, které se podílely na vybudováni neochvějné důvěry v další hospodářský růst malé alpské země. Švýcarský frank je podle naší fundamentální analýzy připraven na další zhodnocování. Proto budeme nakupovat futures kontrakt na CHF za cenu na trhu (přibližně 0,8960). V horizontu 3 až 6 měsíců předpokládáme zhodnocení na úroveň 0,9600.  

Vývoj švýcarského frankuPoté, co v srpnu americká ekonomika utrpěla těžkou ránu v důsledku rychlého poklesu hodnoty rizikových hypoték, začali investoři přesouvat své finanční prostředky do bezpečných přístavů. Švýcarský frank díky tomu strmě posílil. Dalším důvodem růstu hodnoty je pozitivní výhled ekonomického růstu ve Švýcarsku i v eurozóně, která je největším odběratelem jeho zboží a služeb.

Důvody pro růst ceny švýcarského franku

  • nestabilita finančních trhů
  • ukončování carry trade obchodů
  • výborná kondice švýcarské ekonomiky
  • robustní růst eurozóny
  • problémy největší ekonomiky světa
  • snižování významu dolaru jako rezervní měny


Fundamentální faktory, proč investovat do švýcarského franku naleznete v přiloženém dokumentu.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE