RICI: Investice do komoditního indexu

24.01.2008 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Minulý rok se situace na finančních trzích vyvíjela podle našeho předpokladu a komodity jasně porazily akcie nebo dluhopisy. Rogers International Commodity Index díky tomu zhodnotil o téměř 30 procent.

Poptávka po základních surovinách by se v tomto roce měla udržet na vysokých úrovních i přes hrozbu recese v USA a oslabení ekonomického růstu ve světě. Nabídka díky cenové neelasticitě bude pořád náchylná na neočekávané výpadky. Bude to především inflace a dlouhodobě oslabující americký dolar, kdo se postará o výrazný tlak směrem nahoru. Podle naší fundamentální analýzy by komoditní index RICI mohl v časovém horizontu 3 až 6 měsíců pokořit cenovou hladinu 34 bodů.  

Důvody pro nákup RICI:

  • 1. Zdražování energií – sektor energií je v RICI indexu zastoupen 44 procenty, přičemž samotná ropa se na indexu podílí 35 procenty. Dlouhodobý výhled ropy je podle našeho názoru optimistický. Cenovým tahounem zůstává spotřeba. Statistiky International Energy Agency odhalily, že celosvětová poptávka po ropě vzrostla v roce 2006 o 1 procento a dosáhla hodnoty 84,7 miliónu barelů denně. Rok 2007 přinesl navýšení o 1,1 procenta na úroveň 85,7 milionu barelů. V tomto roce by se ovšem poptávka po černém zlatě měla dramaticky zvýšit, přičemž se očekává růst ve výši 2,5 procenta. V absolutním vyjádření lze ke konci roku očekávat poptávku rovnu 87,8 milionu barelů. Růst by měl být i v tomto roce tažen především zeměmi mimo OECD. Ani vysoké ceny s největší pravděpodobností nezpůsobí omezení spotřeby. Důvodem je jednak mnohem menší podíl ropy na tvorbě HDP ve vyspělých zemích, dále pak omezený vliv na spotřebitele a zavádění cenových stropů v některých rozvojových zemích. I v roce 2008 lze počítat s tím, že největší nárůst poptávky bude plynout z Číny a Indie, jejichž ekonomiky se rychle rozvíjejí. Růst čínského hospodářství by měl v tomto roce sice mírně zpomalit, nicméně stále bude dosahovat velmi solidních výsledků. Analytici očekávají opět dvojciferné navýšení HDP. Poptávka by zde v roce 2008 měla dosáhnout cca 8 milionu barelů denně (nárůst přibližně o 5,7 procenta). Tento vývoj je daný především zvyšováním podílu majetnějších vrstev obyvatelstva. Střední třída je hlavním tahounem poptávky po nových vozidlech. V polovině ledna představila indická automobilka Tata Motors auto v hodnotě 3000 USD. Strategií firmy je zaměřit se na motoristy, kteří si chtějí koupit své první čtyřkolové vozidlo. Podle našeho názoru bude o toto auto vysoký zájem.
  • 2. Produkční strop a pokles zásob ropy – mezinárodní energetické společnosti a státy vyvážející ropu se vzrůstem ceny této komodity vložily do vyhledávaní nových nalezišť a rozvoje dosavadních nemalé finanční prostředky. Podle představitelů OPECu však bude nutné investovat do konce roku 2010 dalších minimálně 50 mld. amerických dolarů jen na samotné vyhledávaní nových nalezišť. Do konce roku 2030 se podle jejich odhadu musí proinvestovat více než 2 biliony USD. Výstup z některých oblastí, jako jsou Mexiko nebo Severní moře již před pár lety dosáhl svůj vrchol a můžeme očekávat, že stagnace produkce se projeví i v jiných zemích.
    V Spojených státech, které jsou pořád největším spotřebitelem ropy na světě, poklesly v minulém roce zásoby této suroviny na nejnižší úroveň od roku 2004. Neočekávaný výpadek nabídky by pro cenu ropy byl silným katalyzátorem.
  • 3. Zemědělství vládne burzovnímu světu – zemědělské komodity tvoří 35 procent RICI indexu. V uplynulém roku měly nemalou zásluhu na výborné výkonnosti komoditního indexu. Výrazně zhodnotily pšenice, sója a v posledních dvou měsících zazářila taktéž kukuřice. Cenu těchto komodit tlačí nahoru nejenom biopalivová renesance, ale i vysoký počet hospodářských zvířat v chovu. Americký senát přijal zákon o produkci etanolu. USA by v roce 2022 měly produkovat 36 miliard galonů ročně. Pro porovnání v roce 2007 se v USA vyrobilo přibližně 8 miliard galonů a celosvětově 16 miliard. Nepříznivé počasí a stoupající poptávka po pšenici zapříčinily, že celosvětové zásoby této komodity propadly na nejnižší úrovně od konce 70.let. V letošní sezóně proto očekáváme turbulentní vývoj ceny pšenice. V sektoru zemědělských komodit jsou podle našeho názoru nejperspektivnější tzv. „softs“ (káva, cukr, bavlna). Jejich cena v minulém roce taktéž rostla, zdaleka ne však takovým tempem jako cena pšenice nebo sóji. Fundamentální faktory, které ovlivňují jejich hodnotu, jsou však velmi podobné. Lidská spotřeba roste a produkce se zdražuje. Kupříkladu kávová výroba se dlouhodobě potýká s výraznými těžkosti. V důsledku toho poklesly v minulém roce celosvětové zásoby komodity na nejnižší úroveň od roku 1960.
  • 4. Záporné reálné úrokové sazby a inflace – vyspělé i rozvíjející se trhy procházejí v současnosti obdobím nejistoty. Obavy ze zpomalení hospodářského růstu se rozšířily mezi investory, kteří se zbavují rizikových aktiv a nakupují bezpečné investice. Mezi ně patří drahé kovy. Ve výrazném zhodnocování jim pomáhá taktéž lití peněz do oběhu. Především americká centrální banka se rozhodla, že ekonomický růst udrží za každou cenu. Od vypuknutí krize v srpnu 2007 snížila hlavní úrokové sazby o 1,75% na 3,5% a v tomto roce je velmi reálné snížení úroků ke dvěma procentům. FED se k tomuto kroku odhodlal navzdory vysoké inflaci. Hodnota indexu spotřebitelských cen v prosinci meziročně stoupla o 4,1 procenta. Reálné úrokové sazby tak budou záporné, spořit se nevyplatí, naopak utrácet ano. To je typická ukázka proinflační měnové politiky. Jak se může investor zajistit proti nezodpovědné monetární politice? Z historického hlediska byly nejlepším protiinflačním instrumentem zlato a stříbro. Proto se domníváme, že poptávka po nich v následujícím období vyskočí na vysoké hodnoty.


Možná rizika:

1. Možnost recese nejvyspělejších ekonomik světa. To by zapříčinilo ochabnutí spotřebitelské poptávky. Jelikož je ropa silně závislá na ekonomických cyklech, tak by daný vývoj tlačil na její zlevňování.
2. Zemědělské plodiny v minulém roce prudce zhodnotily. Z krátkodobého hlediska může dojít k odlivu spekulativního kapitálu a cenové korekci.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE